Islamský štát obsadil prvé územie v Afganistane

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 17:27 • 2 min
Islamský štát obsadil prvé územie v Afganistane

KÁBUL - Bojovníci verní extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) po prvý raz obsadili väčšie územie v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov a afganských predstaviteľov.


Získané oblasti sa nachádzajú na východe krajiny v provincii Nangarhár. Bojovníci IS ich vybojovali od svojich rivalov z islamistického hnutia Taliban. 
Svedkovia, ktorí utekali pred bojmi v Nangarháre, tvrdia, že stovky bojovníkov verných IS vytlačili Taliban. Spaľovali tiež makové polia, z ktorých získava Taliban ópium a financuje tak svoj boj za zvrhnutie afganskej vlády. 


Bojovníci IS tiež roznášali smernice, ktoré údajne vydal vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí. Zatiaľ však nie je jasné, či ich vydal zvlášť pre afganské bojisko alebo či ide o preklad jeho predošlých ediktov. 


"(Bojovníci IS) prišli na viacerých bielych pick-upoch osadených veľkými guľometmi a bojovali s Talibanom. Bojovníci sa nedokázali ubrániť a utiekli," povedal jeden z kmeňových staršinov z okresu Ačín. Podľa jeho slov niektorí dedinčania príchod bojovníkov verných IS vítali. 


"Na rozdiel od Talibanu nenútia (bojovníci IS) dedinčanov kŕmiť ich a ubytovávať. Naopak, vo vreckách majú veľa peňazí a utrácajú ich za jedlo a lákajú mladých dedinčanov, aby sa k nim pridali," povedal staršina. 


Podľa svedkov sú bojovníci, ktorí prisahali vernosť IS, rozčarovanými bývalými bojovníkmi Talibanu. Spolu s nimi bojuje aj niekoľko desiatok zahraničných militantov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona