Islamský štát nasadil v Iraku a Sýrii jedovatý yperit, USA majú dôkazy

NETKY.SK • 11 September 2015, 11:36 • 2 min
Islamský štát nasadil v Iraku a Sýrii jedovatý yperit, USA majú dôkazy

LONDÝN/WASHINGTON - Americká vláda je čoraz viac presvedčená o tom, že tzv. Islamský štát (IS) vyrába a používa v Iraku a Sýrii chemické zbrane. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ USA, ktorého citovala britská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Washington podľa uvedeného zdroja zaznamenal už najmenej štyri rôzne prípady, keď ozbrojenci IS nasadili bojový plyn yperit, a to na oboch stranách iracko-sýrskych hraníc. Látku v práškovej forme pravdepodobne naplnili do klasickej munície, napríklad do mínometných striel. Dôkazy potvrdzujúce toto tvrdenie mali možnosť vidieť aj členovia tímu BBC pôsobiaceho v pohraničí Turecka a Sýrie.

 

"Používajú horčičný plyn. Vieme to," povedal pre BBC americký vládny činiteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Spojené štáty sa podľa neho domnievajú, že v rámci extrémistickej organizácie IS existuje špeciálna skupina, ktorá testuje a vyrába chemické zbrane.

 

Nateraz nie je jasné, ako sa Islamský štát k yperitu dostal, zahraničné tajné služby sa však domnievajú, že si túto bojovú látku sám vyrába. Nejde totiž o zložitú chemikáliu a know-how na jej výrobu je ľahko dostupné. Alternatívne vysvetlenia predpokladajú, že militanti IS sa zmocnili skladov chemických zbraní v Iraku alebo Sýrii, čo však Washington považuje za menej pravdepodobné. Americké úrady zatiaľ používanie yperitu Islamským štátom oficiálne nepotvrdili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies