Islamský štát má v područí už tretinu pohraničného mesta Kobané

NETKY.SK • 9 Október 2014, 09:56 • 2 min
Islamský štát má v područí už tretinu pohraničného mesta Kobané

LONDÝN - Militanti Islamského štátu ovládajú už viac ako tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kurdské milície zvádzajú ťažké boje o Kobané, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti zvádzajú boje o každý dom. 

 

Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS. 

 

"(Islamský štát) ovláda viac ako tretinu Kobané. Všetky východné časti; majú časť na severovýchode a oblasť na juhovýchode (mesta)," povedal dnes pre agentúru Reuters šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. 

 

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes v blízkosti Kobané osem náletov, počas ktorých zasiahli viacero vojenských cieľov IS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona