Islamský štát dokáže efektívne útočiť aj v kybernetickom priestore

NETKY.SK • 26 November 2015, 15:50 • 2 min
Islamský štát dokáže efektívne útočiť aj v kybernetickom priestore

BRATISLAVA - Islamský štát už dokázal, že môže zasiahnuť svojho protivníka aj v kybernetickom priestore. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV predseda predstavenstva spoločnosti CyberGym Europe Tomáš Přibyl.

slovakia

left justify in out

a"Ukázali to útokom na turecké energetické siete, keď bol v Istanbule 10-hodinový výpadok elektrického prúdu. Islamskí teroristi sú teda schopní takúto zbraň efektívne použiť," zdôraznil Přibyl s tým, že aj Európa je vysoko závislá od kybernetického priestoru, a preto sa stal miestom útokov a boja.

 

"Banky, energetika, výrobne fabriky, to všetko je riadené elektronicky a v prípade napadnutia môže dôjsť k efektívnym poškodeniam. Navyše dnes nie je problém kúpiť si nástroje na realizáciu kybernetického útoku. Je tak ľahké zaútočiť, že sa obávam veľkého kyberútoku na EÚ v najbližšom období," dodal Přibyl. Ochrana kybernetického priestoru je, podľa Přibyla, stále slabá stránka EÚ. "Finančné, energetické, priemyselné, farmaceutické firmy investovali obrovské prostriedky do kybernetickej bezpečnosti, no nevenujú pozornosť tomu, čo je kybernetický útok a ako sa proti nemu brániť. Podniky a digitálna ekonomika nie sú schopné sa samé brániť. Pritom mnohé útoky sú nepretržité a o množstve z nich ani nevieme. Prípravy na útoky však prebiehajú systematicky a už dlhú dobu," zdôraznil Přibyl.

 

EÚ je zraniteľná aj veľkou mierou prepojenosti jednotlivých členov. "Výpadok elektrickej energie po útoku na jeden štát môže postihnúť aj ďalšie krajiny. Štáty EÚ to chcú zmeniť a vynakladajú úsilie napríklad prijímaním nových zákonov, zriaďujú špeciálne inštitúcie zamerané na kybernetickú bezpečnosť. Rovnako reagujú aj armády, ktoré budujú špeciálne kybervojenské jednotky. Celý proces by však mohol byť rýchlejší, vzhľadom na možné hrozby," dodal Přibyl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies