Islamský štát dobyl v Kobani tri štvrte Islamský štát dobyl v Kobani tri štvrte

NETKY.SK • 7 Október 2014, 08:01 • 2 min
Islamský štát dobyl v Kobani tri štvrte Islamský štát dobyl v Kobani tri štvrte

BEJRÚT - Bojovníci Islamského štátu vstúpili do kľúčového mesta Kobani na sýrsko-tureckých hraniciach a po ostrých pouličných bojoch s Kurdmi prevzali kontrolu nad troma štvrťami.

slovakia

left justify in out

Pod ich kontrolou je už jedna priemyselná zóna ako aj štvrte Maktala al-Džadída a Kani Arabání, informovala v pondelok večer Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. O mesto sa bojuje už asi tri týždne, do centra sa však islamisti zatiaľ nedostali. V pondelok na východe mesta už ale zaviala ich čierna vlajka. Večer z mesta ušlo najmenej 2 000 ďalších civilistov.

 

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných týždňoch hlboko do kurdských regiónov Sýrie pri hranici s Tureckom. Povstalci tam už obsadili desiatky obcí, pričom kurdské mesto Kobani obliehajú skoro tri týždne. Z oblasti ušlo do Turecka už vyše 150 000 Kurdov, čím rastie tlak na Ankaru, aby zasiahla. Turecký parlament minulý týždeň schválil legislatívu, ktorá armáde umožní cezhraničné útoky proti islamistom v Sýrii a Iraku. Letectvo Spojených štátov a arabských krajín odštartovalo nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii, postup povstalcov sa im však zatiaľ nepodarilo zastaviť. 

 

Kurdské milície brániace Kobani opakovane vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo pomoc v boji proti extrémistom, v opačnom prípade tam podľa nich príde ku genocíde. Islamský štát je známy svojou krutosťou. Utečenci hovoria o násilnostiach, ktoré páchajú vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies