Islamský štát chce ovládnuť Líbyu, aby mohol zaútočiť na Európu

NETKY.SK • 19 Február 2015, 14:48 • 2 min
Islamský štát chce ovládnuť Líbyu, aby mohol zaútočiť na Európu

LONDÝN – Militanti z teroristickej organizácie Islamský štát plánujú zabrať Líbyu. Tam sa ich expanzia však nemá končiť. Táto severoafrická krajina by mala byť ich bránou do Európy.

slovakia

left justify in out

Líbya má veľmi dlhé pobrežie, a tým je džihádistov z IS veľmi výhodná. Najbližší európsky prístav je juhotalianske mesto Lampedusa, ktoré je od Líbye vzdialené iba 483 kilometrov. Navyše dostať sa tam dá na obyčajnom člne.

 

Po vylodení plánujú radikáli z IS útoky práve v južných štátoch Európy. „Dobyjeme Rím v mene Allaha,“ kričal jeden člen IS vo videu, na ktorom popravili 21 egyptských kresťanov. Taliansko už na túto hrozbu zareagovalo a do ulíc väčších poslalo 5-tisíc policajtov a povolali aj armádu.

 

Líbya je pre Islamský štát zaujímavá aj z ekonomického hľadiska. Secereoafrická krajina má bohaté zásoby tej najkvalitnejšej ropy, ktorá by pre teroristickú skupinu zabezpečila dostatok príjmov na financovanie ich aktivít.

 

Počet utečencov, ktorý sa chcú z Afriky dostať do južnej Európy je obrovský. V priebehu 24 hodín zachránili v Taliansku viac ako 2-tisíc imigrantov, ktorí sa plavili po Stredozemnom mori. Nie je vylúčené, že medzi nimi boli aj členovia IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies