Islamskí militanti v Jemene zaútočili na letisko a vojenskú základňu mesta Sajún

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:08 • 2 min
Islamskí militanti v Jemene zaútočili na letisko a vojenskú základňu mesta Sajún

SANÁ - Podozriví islamistickí militanti dnes nadránom zaútočili na letisko pri meste Sajún v provincii Hadramawt na východe Jemenu, obsadili jeho časti a dostali sa do zrážok s vládnymi vojakmi. Tlačovú agentúru Reuters o tom informovali zdroje.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ neboli hlásené obete, ale podľa zdrojov boje na letisku pokračujú. Útočiaci militanti zrejme patria k organizácii al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP).

 

Provincia Hadramawt, ktorá bola súčasťou niekdajšieho štátu Južný Jemen a nachádzajú sa v nej ubúdajúce zásoby jemenskej ropy, je dejiskom neustálych nepokojov.

 

Agentúra Reuters dnes už skôr informovala, že samovražedný bombový útočník narazil autom plným výbušnín do vchodu vojenskej základne v Sajúne a zabil dvoch vojakov. 

 

Západné veľmoci sa obávajú, že al-Káida na Arabskom polostrove by mohla využiť Jemen ako odrazový mostík pre budúce útoky v zahraničí.

 

Jemenská armáda spustila operáciu proti militantnej organizácii a v apríli ju vytlačila z mnohých bášt na juhu. Armáda sa snaží zastaviť týchto neoblomných islamistických povstalcov, ktorí útočia na bezpečnostné sily, vojenské zariadenia a cudzincov.

 

Chudobný Jemen má spoločnú hranicu s najväčším producentom ropy na svete, so Saudskou Arábiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona