Islamskí extrémisti prepustili prominentného politika a roky držanú humanitárnu pracovníčku

NETKY.SK • 7 Október 2020, 06:28 • 2 min
Islamskí extrémisti prepustili prominentného politika a roky držanú humanitárnu pracovníčku

BAMAKO - Islamskí džihádisti prepustili prominentného malijského politika Soumailu Cissého, ktorého držali ako rukojemníka viac ako šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Na slobodu pustili aj francúzsku humanitárnu pracovníčku Sophie Pétroninovú (75) unesenú ešte v roku 2016 z mesta Gao, kde pomáhala sirotám. Približne o 18 mesiacov neskôr sa objavila vo zverejnenom videu na sociálnej sieti Telegram s teroristami hlásiacich sa k al-Káide.  

 

Sedemdesiatročný Cissé, ktorý sa trikrát uchádzal o prezidentský úrad v Mali, v čase únosu pracoval na kampani pred voľbami v okolí mesta Timbuktu.

 

K útoku na jeho vozidlo došlo v marci, keďže bol pri ňom zabitý jeho osobný strážca, takmer pol roka sa polemizovalo nad tým, či je ešte nažive. Dôkaz získali úrady až v auguste, kedy im bol doručený Cissého vlastnoručne podpísaný list.  

 

Obaja sú už v bezpečí

Nemenovaný malijský úradník agentúre AP povedal, že Cissé aj Pétroninová nastúpili do lietadla na severe Mali, odkiaľ sa premiestnili do metropoly Bamako.

 

 

Vláda ich vymenila za islamských bojovníkov
K prepusteniu spomenutej dvojice prišlo v čase, kedy vláda oslobodila 180 islamských extrémistov z väzenia v hlavnom meste. Džihádisti sa údajne už dlhší čas usilovali o výmenu zajatcov s malijskou vládou.

 

Tá napokon podľa všetkého pristúpila na požiadavky ozbrojencov, pričom v sobotu prepustila 70 a v nedeľu ďalších 110 extrémistov.

 

Ľudia sa obávajú ďaľších útokov
Mali bojuje s vlnou džihádistických útokov a etnickým násilím už vyše sedem rokov. Islamskí militanti operujú najmä v severnej a centrálnej časti Mali.

 

Najčastejšie však podnikajú útoky na malijskú armádu a mierové sily Organizácie Spojených národov (OSN). Pri vojenskej operácii Francúzska v roku 2013 sa podarilo rozptýliť džihádistov. Tí sa však neskôr preskupili a v nasledujúcich rokoch rozšírili oblasť svojej pôsobnosti.

Mnoho ľudí v Mali sa obáva, že politicky nestabilná situácia v krajine a ďalší nebezpeční extrémisti na slobode povedú k nárastu džihádistických útokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies