Islamského duchovného odsúdili za schvaľovanie útoku na Charlie Hebdo

NETKY.SK • 30 Október 2015, 18:25 • 2 min
Islamského duchovného odsúdili za schvaľovanie útoku na Charlie Hebdo

KODAŇ - V Nórsku odsúdili známeho islamského duchovného irackého pôvodu na 18 mesiacov väzenia za to, že verejne schvaľoval zabitie karikaturistov francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Nadžmaddina Farádža Ahmada, známeho aj pod menom mulla Kríkár, usvedčili aj z nabádania na zabitie kurdského imigranta žijúceho v Nórsku. Inkriminované výroky zazneli vo februárovom interview, ktorý tento sunnitský duchovný poskytol nórskej verejnoprávnej televízii NRK.

 

V zmienenom rozhovore vyhlásil napríklad to, že karikaturista zosmiešňujúci islam je "bojujúcim pohanom, ktorého je povolené zabiť".

 

Ahmad počas súdneho procesu poprel akékoľvek previnenie a uviedol, že jeho výroky boli výlučne interpretáciou islamského práva šaríja. Proti dnešnému rozsudku sa ešte môže odvolať.

 

Duchovného pritom len tento rok prepustili z väzenia, kde si odsedel tri roky za vyhrážky smrťou. Iracký Kurd (59), ktorý do Nórska prišiel v roku 1991 ako utečenec, bol už v súvislosti s podobným prípadom odsúdený v roku 2005.

 

Nórsko ako aj Spojené štáty Ahmada obviňujú z financovania už zaniknutej kurdskej islamistickej skupine Ansar al-Islám, ktorá sa v minulom roku údajne spojila s militantou organizáciou Islamský štát (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona