Islamské strany sa snažia presadiť úplný zákaz konzumácie alkoholu v Indonézii

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 15:31 • 2 min
Islamské strany sa snažia presadiť úplný zákaz konzumácie alkoholu v Indonézii

JAKARTA - Indonézske islamské politické strany sa snažia presadiť zákon, ktorý by v prípade schválenia znamenal úplný zákaz konzumácie alkoholu v krajine. Návrh tejto právnej normy predložili dva hlavné moslimské subjekty - Strana spravodlivosti a prosperity (PJP) a Zjednotená strana rozvoja (UDP), informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predmetný návrh zákona ráta s kriminalizáciou výroby, predaja a požívania alkoholických nápojov, okrem obmedzeného počtu výnimiek. "Chceme, aby k jeho schváleniu došlo čo najskôr. Sme presvedčení, že alkohol je príčinou mnohých problémov spoločnosti," uviedol jeden z predstaviteľov PJP. Dolná komora parlamentu minulý rok súhlasila s jeho prerokovaním.

 

Pracovná verzia legislatívy stanovuje, že výroba alkoholických nápojov sa bude trestať odňatím slobody maximálne na desať rokov, zatiaľ čo konzumenti alkoholu môžu skončiť za mrežami najviac na dva roky. Výnimku zo zákona budú podľa predkladateľov návrhu zákona tvoriť samostatné predpisy vzťahujúce sa na cestovný ruch alebo náboženské obrady.

 

Právna norma, ktorá by mohla vstúpiť do platnosti už koncom tohto roka, bola podľa svojich autorov iniciovaná skôr obavami o zdravie národa než ideologickými motívmi. Predstavitelia PJP a UDP tvrdia, že opatrenie je určené najmä na ochranu mládeže, medzi ktorou rastie spotreba alkoholu. Návrh zákona musí podpísať aj prezident Joko Widodo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies