Islamské hnutie Hamas dnes zverejnilo nové programové vyhlásenie, je pragmatickejšie a zmiernil jazyk

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 07:26 • 2 min
Islamské hnutie Hamas dnes zverejnilo nové programové vyhlásenie, je pragmatickejšie a zmiernil jazyk

DAUHÁ/GAZA - Hnutie islamského odporu Hamas predstavilo dnes nový, pragmatickejší politický program, s pomocou ktorého dúfa v ukončenie medzinárodnej izolácie.

slovakia

left justify in out

V novom manifeste sa Hamas označil za islamské národné hnutie namiesto odnože panarabského Moslimského bratstva, ktoré bolo v Egypte postavené mimo zákon. Vzdal sa v ňom tiež otvoreného vyzývania na zničenie Izraela, hoci si ponechal ako cieľ prípadnú možnosť budúceho "oslobodenia" celej historickej Palestíny, ktorá zahŕňa aj súčasný Izrael.

 

Nie je jasné, či tieto zmeny budú postačovať na zlepšenie vzťahov Hamasu s Izraelom a Egyptom, ktoré prísne strážia hranice pásma Gazy odkedy sa tam v roku 2007 chopil Hamas moci.

Päťstránkové programové vyhlásenie je výsledkom štyroch rokov zvažovania vnútri Hamasu. Na tlačovej konferencii v katarskej Dauhe ho prezentoval vodca Hamasu v exile Chálid Mašál, ktorý tento mesiac vo funkcii končí. Hamas uviedol, že meno Mašálovho nástupcu oznámi neskôr tento mesiac, po ukončení tajných volieb, z ktorých vzíde.

 

"Chceli sme predložiť dokument, ktorý pravdivo odráža ideológiu a konsenzus Hamasu a predložiť ho našim stúpencom... a medzinárodnému spoločenstvu," citovala Mašála tlačová agentúra AP. Kópiu programu dostali žurnalisti v Gaze, ktorí sledovali tlačovú konferenciu v Dauhe cez videolink. Nové programové vyhlásenie zverejnil Hamas v čase eskalácie napätia medzi ním a jeho hlavným politickým súperom, umierneným palestínskym hnutím Fatah prezidenta Mahmúda Abbása, ktorého podporuje Západ.

 

Abbás v uplynulých týždňoch pohrozil Hamasu finančným nátlakom, obmedzením výplaty miezd a pomoci pre pásmo Gazy, aby prinútil hnutie k spolupráci. Tlačová agentúra AP považuje túto slovnú prestrelku za pokus Abbása prezentovať sa ako vodca všetkých Palestínčanov pred svojím prvým stretnutím s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v stredu v Bielom dome. Trump povedal, že sa pokúsi sprostredkovať izraelsko-palestínske rokovania o mierovej dohode, a to napriek neúspechom týchto rokovaní v uplynulých 20 rokoch.

 

V minulosti Hamas ostro kritizoval Abbásov politický program, ktorý vychádza zo zriadenia palestínskeho štátu na Západnom brehu, v pásme Gazy a východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktoré Izrael obsadil počas vojny v roku 1967. Hamas vo svojej zakladajúcej charte v roku 1987 vyzýval na zriadenie islamského štátu na území historickej Palestíny, na území medzi Stredozemným morom a riekou Jordán. V novom programe po prvý raz zmieňuje možnosť zriadiť Palestínu v hraniciach z roku 1967. Jeho formulácia však naznačuje, že to považuje za dočasnú etapu a nie ukončenie konfliktu.

 

Pôvodná charta Hamasu bola plná protižidovských odkazov, zatiaľ čo nový program zdôrazňuje, že Hamas necíti nepriateľstvo voči Židom. Vyhlasuje, že bojuje s tými, ktorí okupujú palestínske územia. Mašál tento mesiac vo funkcii končí. Čelnými uchádzačmi o miesto jeho nástupcu sú bývalý vodca Hamasu Músá Abú Marzúk a bývalý premiér Hamasu v pásme Gazy Ismaíl Haníja.

 

Mašálovo dnešné vystúpenie bolo pôvodne plánované na 19. hodinu, ale bolo odložené, pretože hotel v Dauhá, kde sa mala konať tlačová konferencia Hamasu, zrušil na poslednú chvíľu svoj súhlas a Hamas urýchlene hľadal nové miesto pre jej usporiadanie v meste.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies