Islamské duchovné líderky vydali fatwu proti manželstvám detí

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 13:23 • 2 min
Islamské duchovné líderky vydali fatwu proti manželstvám detí

JAKARTA - Kongres islamských duchovných líderiek v Indonézii vydal náboženský dekrét zameraný proti manželstvám detí. Fatwa, ktorá nie je právne záväzná, ide však o mimoriadne vplyvný dokument, vzišla z trojdňového zasadnutia moslimských kleričiek tejto krajiny, informuje britská televízna stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Duchovné vyzvali vládu, aby právnou úpravou posunula minimálny vek pre vydávanie žien zo súčasných 16 na 18 rokov.

Prevažne moslimská Indonézia patrí medzi štáty s najvyšším podielom detských neviest na svete. Štatistiky Detského fondu OSN (UNICEF) uvádzajú, že v Indonézii uzavrie manželstvo jedna zo štyroch žien mladších ako 18 rokov.

 

KAFA s týmto VIDEO-m volá o pomoc: Svadby s detskými nevestami sú v Libanone bežné a legálne

Kongres sa uskutočnil v meste Cirebon na ostrove Jáva. Išlo o prvé takéto veľké zhromaždenie ženských duchovných.

V Indonézii vydáva fatwu zvyčajne Indonézska rada ulemov, najvyšší islamský úrad v krajine, ktorý sa skladá takmer výlučne z mužov.

"Ženské duchovné vedia, akým problémom a prekážkam čelia ženy. Môžu konať, a nie len čakať na vládu, aby ochránila tieto deti," uviedla pre agentúru Reuters organizátorka tejto konferencie Ninik Rahayuová.

Ženské duchovné sa odvolali na analýzy, ktoré dokazujú, že mnoho detských neviest v Indonézii nemôže po uzatvorení sobáša pokračovať vo vzdelávaní, ako aj to, že polovica takýchto manželstiev sa napokon končí rozvodom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies