Islamistu tureckého pôvodu odsúdili vo Viedni na štyri roky väzenia

NETKY.SK • 23 September 2015, 18:28 • 2 min
Islamistu tureckého pôvodu odsúdili vo Viedni na štyri roky väzenia

VIEDEŇ - Islamistu tureckého pôvodu odsúdili dnes vo Viedni za nábor dobrovoľníkov a financovanie aktivít tzv. Islamského štátu (IS) na štyri roky odňatia slobody nepodmienečne. Rozsudok ešte nie je právoplatný, informovala tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Caner Y. (33) pôsobil v zmysle žaloby od leta 2014 ako prevádzač sympatizantov IS a organizoval ich cesty smerom do Sýrie.

 

Podľa spisu podporil najmenej desiatich Čečenov k ceste na turecko-sýrske hranicu, aby ich následne prepašoval na územie kontrolované džihádistami z IS. O jeho orientácii smerom na džihádistov svedčilo podľa žaloby aj značné množstvo propagandistického materiálu IS, ktoré sa našlo pri domových prehliadkach v byte obžalovaného. Podobné dôkazy prinieslo aj vyhodnotenie jeho kontaktov prostredníctvom mobilného telefónu.

 

Rodák z Turecka, ktorý roky žije v Rakúsku a naposledy pracoval ako pekár vo viedenskej štvrti Favoriten, poskytol IS tak finančnú hotovosť, ako aj odevy, automobily a mobilné telefóny.

 

Caner Y., ktorého zadržali vo februári 2015, však napriek predloženým dôkazom popieral pri vyšetrovaní aj v súdnej sieni trestnú činnosť. Formálne priznanie sa napokon odhodlal učiniť až v stredu popoludní po tom, ako mu sudkyňa pohrozila dlhoročným trestom väzenia a pripomenula mu jeho tri deti.

 

Kým prokurátorka sa k verdiktu nevyjadrila, odsúdený, ktorý iba na naliehanie sudkyne vstal pri vynesení rozsudku, si vyžiadal čas na zváženie ďalšieho postupu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona