Islamistom chcú odobrať preukazy, aby nemohli odchádzať do Sýrie

NETKY.SK • 17 Október 2014, 16:59 • 2 min
Islamistom chcú odobrať preukazy, aby nemohli odchádzať do Sýrie

BERLÍN - Nemecko plánuje odoberať islamským extrémistom občianske preukazy, aby nemohli odchádzať bojovať do Sýrie a Iraku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemecký rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra vnútra Thomasa de Maiziera pripravovaný plán počíta s tým, že podozriví islamisti dostanú namiesto štandardných občianskych preukazov dočasné identifikačné karty. Ich súčasťou bude varovanie v niekoľkých jazykoch, že držiteľ karty nesmie opustiť územie Nemecka. 
     

Platná nemecká legislatíva už umožňuje zadržať cestovné pasy podozrivých osôb. Doposiaľ však neexistoval efektívny spôsob, ako odoberať alebo špeciálne označovať plastové občianske preukazy, s ktorými môžu nemeckí občania cestovať do mnohých krajín v rámci EÚ i mimo nej.
     

Odhaduje sa, že k Islamskému štátu a ďalším militatným organizáciám bojujúcim v Sýrii a Iraku sa pridalo už viac ako 2000 Európanov. Minimálne 450 z nich sú občania Nemecka, z ktorých sa už približne 150 vrátilo domov. Úrady sa obávajú, že by sa zradikalizovaní navrátilci mohli pokúsiť uskutočniť teroristické útoky na nemeckom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona