Islamistickí militanti prepustili po piatich mesiacoch rakúskeho rukojemníka

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 18:16 • 2 min
Islamistickí militanti prepustili po piatich mesiacoch rakúskeho rukojemníka

VIEDEŇ - Rakúšan Dominik Neubaur, ktorého ostatných päť mesiacov v Jemene zadržiavali islamistickí militanti, dnes v rozhovore pre rakúsky magazín News opísal ako prežíval v úplnej tme zatvorený v malej a nízkej miestnosti, kde sa nemohol ani postaviť, ako aj to, že ho únoscovia so zbraňou v ruke prinútili konvertovať na islam.

slovakia

left justify in out

Únoscovia Neubaura spolu s fínskym manželským párom odovzdali minulý týždeň predstaviteľom Ománu.
Niekoľko týždňov po únose, ku ktorému došlo v decembri minulého roka, ho odviezli na údajnú popravu, pričom sa jej napokon vyhol recitáciou veršov z koránu. "Počul som ako nabíjajú zbraň a cítil som jej hlaveň na zátylku," uviedol vo svojom vôbec prvom rozhovore po prepustení 26-ročný Neubaur, ktorý je študentom arabčiny.
Podľa neho únos, ku ktorému došlo v obchode s elektrospotrebičmi, nebol plánovaný.
Rakúšan povedal, že nevie, ako sa podarilo vyjednať jeho prepustenie. Rakúska i fínska vláda po prepustení svojich občanov oznámili, že nezaplatili výkupné.
Naposledy bolo o trojici unesených Európanov počuť vo februári, keď sa na internete objavilo video, na ktorom na Rakúšana mieria zbraňou a on číta požiadavky na výkupné, adresované Rakúsku a EÚ.
Fínsky manželský pár Atte a Leila Kalevovci pre fínske médiá dnes uviedli, že boli od Neubaura oddelení ostatných päť týždňov. Podľa ich slov s nimi únoscovia zaobchádzali dobre.
Obaja unesení Fíni majú vojenské zázemie. Muž bol dočasne mimo služby kvôli štúdiu arabčiny a jeho manželka je dôstojníčka armády v zálohe. Manželia povedali, že jedli rovnaké jedlo ako únoscovia, ktorí im zároveň poskytovali dostatočné množstvo tekutín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies