Islamistické milície aš-Šabáb sa priznal k atentátu v Mogadiše

NETKY.SK • 11 December 2016, 14:28 • 2 min
Islamistické milície aš-Šabáb sa priznal k atentátu v Mogadiše

MOGADIŠO - Najmenej 16 ľudí dnes prišlo o život pri samovražednom atentáte spáchanom v somálskej metropole Mogadišo pomocou v aute nastraženej výbušniny.

slovakia

left justify in out

Terčom útoku bola policajná stanica v blízkosti prístavu v Mogadiše. Väčšina obetí boli prístavní robotníci a príslušníci polície.

 

K zodpovednosti za útok sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb.

 

Za posledné dva dni ide už o druhý bombový atentát, ktorý islamisti spáchali v Mogadiše. V sobotu totiž predpokladaný samovražedný atentátnik odpálil výbušninu v aute, keď ho príslušníci bezpečnostných zložiek zastavili v blízkosti kontrolného postu na vstupe do somálskej metropoly.

 

Extrémisti z aš-Šabábu napojení na al-Káidu sú v Somálsku už dlhodobo zdrojom krvavého násilia.

 

Vládnym silám a ich spojencom sa síce podarilo vytlačiť ich z ich bášt na juhu a v centrálnej časti Somálska, ale islamisti napriek tomu pokračujú v útokoch, pričom sa zameriavajú na vládnych predstaviteľov i na domácich a zahraničných vojakov.

 

Podľa analytikov existujú obavy, že zintenzívnenie útokov aš-Šabábu by mohlo viesť k ďalšiemu odkladu prezidentských volieb, ktorých termín bol stanovený na 28. decembra. Prezidentské voľby v Somálsku boli kvôli neistej bezpečnostnej situácii odložené už trikrát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies