Islamisti zrejme plánujú v Nórsku teroristický útok, tvrdí tajná služba

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 12:56 • 2 min
Islamisti zrejme plánujú v Nórsku teroristický útok, tvrdí tajná služba

OSLO - Islamistická militantná skupina s väzbami na Sýriu pravdepodobne plánuje útok v Nórsku, a to možno už v priebehu nadchádzajúcich dní.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla šéfka nórskej tajnej služby PST Benedicte Björnlandová.
     

"PST získala informácie, že osoby napojené na extrémistickú (islamistickú) skupinu v Sýrii pravdepodobne plánujú uskutočniť teroristický akt v Nórsku," povedala Björnlandová na tlačovej konferencii v nórskom hlavnom meste Oslo.
     

"Útok pravdepodobne plánujú vykonať v krátkom čase, zrejme počas niekoľkých dní. Nevieme však ako, kedy a akým spôsobom," dodala.
     

Na základe informácií vyplývajúcich z posudku PST za minulý mesiac z Nórska vycestovalo do Sýrie bojovať zhruba 50 ľudí, sumarizuje agentúra AP. Približne polovica z tohto počtu sa teraz vrátila do Nórska.
     

Nórska tajná služba nevie vylúčiť, či sa osoby zapletené do tejto hrozby už nachádzajú na území krajiny; povolala preto svoj personál späť z letných dovoleniek s cieľom ďalšieho vyšetrovania informácie.
     

Nórsko sa stále spamätáva z útoku krajne pravicového fanatika Andersa Behringa Breivika z roku 2011, ktorý počas svojho vyčíňania v letnom tábore pre mládež zabil 69 ľudí a ďalších osem ľudí pripravil o život pri bombovom útoku v Osle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies