Islamisti zabili v irackom meste Tikríte najmenej 35 ľudí vrátane 14 policajtov

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 13:13 • 2 min
Islamisti zabili v irackom meste Tikríte najmenej 35 ľudí vrátane 14 policajtov

TIKRÍT - Najmenej 35 ľudí zahynulo v noci nadnes pri útoku pripisovanom teroristickej skupine Islamský štát (IS) v severoirackom meste Tikrít, informovali miestne bezpečnostné a zdravotnícke zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa nich je medzi mŕtvymi 14 policajtov, zranenia utrpelo vyše 40 ľudí. Islamisti oblečení v policajných uniformách vstúpili do mesta v policajnom aute. Bolo ich približne desať vrátane dvoch samovražedných bombových atentátnikov. Zaútočili na policajné stanovište a dom policajného plukovníka. Okrem neho zabili aj štyroch členov jeho rodiny.

 

Dvaja samovražední útočníci sa odpálili vo chvíli, keď ich obkľúčili skutoční policajti. Traja ďalší zahynuli v prestrelke. Piati sa ukryli v meste a úrady vyhlásili zákaz vychádzania. Ako pripomenula agentúra Reuters, militanti z IS obsadili zhruba tretinu irackého územia - väčšinu sunnitských miest severne a západne od Bagdadu vrátane Tikrítu - pred takmer troma rokmi.

 

Iracké sily a Iránom podporované šiitské milície vytlačili IS z Tikrítu pred dvoma rokmi. V júni 2014 sa stal Tikrít miestom masovej vraždy. Bojovníci IS vo výcvikovom tábore v bývalej základni Camp Speicher odzbrojili, zajali, uniesli a v paláci bývalého diktátora Saddáma Husajna zastrelili približne 1700 irackých kadetov. Ich telá potom nahádzali do hromadného hrobu v areáli paláca. V januári tohto roku iracké úrady popravili 31 mužov za ich úlohu pri tomto vraždení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies