Islamisti z Boko Haram vrátili 76 zo 110 školáčok, ktoré uniesli vo februári

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 12:11 • 2 min
Islamisti z Boko Haram vrátili 76 zo 110 školáčok, ktoré uniesli vo februári

LAGOS - Militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram prepustili v stredu 76 zo 110 dievčat, ktoré v polovici februára uniesli z internátnej školy v obci Dapchi ležiacej na severovýchode Nigérie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Osud zvyšných 34 dievčat nie je známy. Militanti priviezli dievčatá do Dapchi na deviatich vozidlách o približne 02.00 h miestneho času a nechali ich v centre mesta. Keď vystrašení obyvatelia začali vychádzať zo svojich domovov, militanti im oznámili, že ide o "výstrahu pre vás všetkých", povedal pre AP jeden z miestnych obyvateľov.

 

"Neurobili sme to zo súcitu. Už nikdy neposielajte svoje dievčatá do škôl," povedali militanti obyvateľom Dapchi. Boko Haram v preklade z hauštiny znamená "západné vzdelanie je zakázané".

 

Hromadný únos dievčat v Dapchi oživil podľa AP bolestivé spomienky na útok z roku 2014, keď militanti z Boko Haram uniesli z internátnej školy v meste Chibok 276 dievčat. Približne 100 z nich sa domov nevrátilo a niektoré boli donútené vydať sa za členov Boko Haram.

 

Nigérijská armáda označila za "absolútne nepravdivú" správu ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), podľa ktorej pred únosom 110 školáčok v obci Dapchi, ktorý vo februári uskutočnili militanti z organizácie Boko Haram, dostali bezpečnostné sily niekoľko varovaní. 

 

Vo svojej správe zverejnenej v utorok citovala AI viacero zdrojov vrátane príslušníkov bezpečnostných síl a očitých svedkov, podľa ktorých armáda a polícia dostali pred útokom na miestnu školu najmenej päť telefonických varovaní. AI zároveň vyzvala nigérijskú vládu, aby informácie o postupe vyšetrovania útoku v Dapchi zverejnila.

 

Šéf nigérijského vojenského obranného spravodajstva John Agim na margo správy AI uviedol, že žiadna zo zložiek bezpečnostných síl nebola o pripravovanom hromadnom únose informovaná.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona