Islamisti z Boko Haram obkľúčili a vyplienili viacero dedín v oblasti mesta Chibok

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:07 • 2 min
Islamisti z Boko Haram obkľúčili a vyplienili viacero dedín v oblasti mesta Chibok

MAIDUGURI - Militantná islamistická skupina Boko Haram obkľúčila a vyplienila niekoľko dedín v blízkosti mesta Chibok na severovýchode Nigérie. Stovky dedinčanov ušli zo svojich domovov pred rabovaním a ničením, ktorého sa dopúšťajú islamisti.

slovakia

left justify in out

Jeden z miestnych vládnych úradníkov, Yaga Yarkawa, dnes novinárov v meste Maiduguri informoval, že "Chibok je v stave obliehania (jednotkami) Boko Haram". Bolo to práve mesto Chibok, kde povstalci z Boko Haram v roku 2014 uniesli takmer 300 školáčok z miestnej štátnej školy a väčšinu z nich stále zadržiavajú.

 

Tento nový vývoj v Nigérii, keď v Maiduguri došlo k viacerým islamistickým samovražedným atentátom a v priľahlej oblasti aj k útokom na viacero objektov vládnej armády, vyvoláva pochybnosti o pravdivosti tvrdení predstaviteľov vlády a armády, že sedem rokov trvajúce povstanie skupiny Boko Haram je takmer úplne potlačené. AP upozornila, že povstalci, naopak, svoje bojové operácie zintenzívnili a sú mobilnejší, čo súvisí aj so záverom obdobia dažďov.

 

AP spresnila, že islamisti za posledné dva týždne zrovnali so zemou deväť dedín, pričom posledný útok - na dedinu Thlaimaklama - sa odohral počas uplynulého víkendu. Správy o prípadných obetiach na životoch z radoch civilistov nie sú k dispozícii, lebo "ľudia sa veľmi boja vrátiť sa", uviedol vládny úradník. Jeden z príslušníkov domobrany dodal, že vládne sily proti islamistom nijako nezasiahli.

 

Podľa jeho slov islamisti ničia chovy dobytka a osiate pozemky, kde sa dedinčania chystali zberať úrodu. Hlavný veliteľ nigérijskej armády, generál Tukur Buratai, minulý týždeň deklaroval, že "teroristi sú porazení" a armáda robí už len začisťovacie operácie, aby sa uistila, že v danom priestore sa žiaden z povstalcov neskrýva.

 

Generálovo tvrdenie napadol bývalý nigérijský viceprezident Atiku Abubakar, ktorý minulý týždeň uviedol, že "povstalci stále okupujú špecifické oblasti. Stále si udržiavajú schopnosť príležitostne spáchať smrtiace útoky. Mnohí civilisti sú v ohrození a žijú v strachu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies