Islamisti v Sýrii počas sviatku obetovania íd al-adhá zabili troch kresťanov

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:15 • 2 min
Islamisti v Sýrii počas sviatku obetovania íd al-adhá zabili troch kresťanov

BEJRÚT - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) popravila troch zo skupiny asi 200 sýrskych kresťanov, ktorých pred časom na severovýchode Sýrie zajali ako rukojemníkov. Informovali o tom dnes dve ľudskoprávne organizácie.

slovakia

left justify in out

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že mužov zavraždili ešte minulý mesiac, ale správa o tom sa objavila až tento týždeň, keď bol zverejnený príslušný videozáznam. Sieť na ochranu ľudských práv kresťanov asýrskej cirkvi Východu (AHRN) spresnila, že traja zavraždení boli v skupine približne 180 sýrskych kresťanov zadržiavaných ozbrojencami IS.

Agentúra Reuters pripomenula, že islamisti týchto sýrskych kresťanov zadržali vo februári počas bojov s kurdskými milíciami, oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG).

 

Obe ľudskoprávne organizácie, SOHR i AHRN, sa zhodujú v tom, že muži boli zabití pred dvoma týždňami, počas moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. V oblastiach ovládaných v Iraku a Sýrii Islamským štátom sú kresťania i príslušníci iných náboženstiev a iných vetiev islamu vystavení krutému prenasledovaniu, mučeniu, znásilňovaniu i vraždám, ak sa Islamskému štátu nepodrobia a nekonvertujú. V obave o vlastný život opustili už tieto oblasti desaťtisíce ľudí. IS útočí na príslušníkov menšinových náboženských komunít nielen v Iraku a Sýrii, ale aj v Líbyi, kde v polovici februára brutálne zavraždili skupinu egyptských koptov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies