Islamisti v snahe odpútať pozornosť od Mósulu opäť zaútočili na západe Iraku

NETKY.SK • 3 November 2016, 10:17 • 2 min
Islamisti v snahe odpútať pozornosť od Mósulu opäť zaútočili na západe Iraku

BAGDAD - Ozbrojenci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) podmínovali a vyhodili do vzduchu niekoľko vládnych budov v západoirackej provincii Anbár. Informovala o tom dnes iracká televízia as-Sumaríja.

slovakia

left justify in out

Podľa toho zdroja sa terčom útoky stali vládne budovy v meste Ana. Informácie o prípadných obetiach a zranených neboli bezprostredne k dispozícii.

 

Irackí politickí analytici sú presvedčení, že aktivita islamistov v provincii Anbár je spätá so zámerom IS odpútať pozornosť od severoirackého mesta Mósul, kde vládne sily a ich spojenci pred dvoma týždňami spustili mohutnú ofenzívu s cieľom oslobodiť ho od islamistov. Tí sa ho zmocnili v júni 2014.

 

Velenie irackej armády do bitky o Mósul nasadilo svoje elitné jednotky. Na pozície IS útočí viac ako 25.000 vojakov irackej armády, príslušníkov polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

 

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V meste sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona