Islamisti v Iraku vydali fatvu o ženskej obriezke

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 09:34 • 2 min
Islamisti v Iraku vydali fatvu o ženskej obriezke

BAGDAD - Džihádistickí radikáli z Islamského štátu vyhláseného na severe Iraku nariadili, aby sa všetky dievčatá a ženy vo veku od 11 do 46 rokov podrobili obriezke, informovala v noci nadnes OSN.

slovakia

left justify in out

"Je to fatva Islamského štátu. Práve sme o nej boli informovaní," uviedla Jacqueline Badcocková, ktorá je druhou najvyššou predstaviteľkou OSN v Iraku, počas videomostu medzi Bagdadom, kde pôsobí, a ženevským sídlom OSN.   

 

Badcocková uviedla, že OSN nemá informácie o presnom počte žien, ktorých sa nariadenie týka, ale podľa odhadov Populačného fondu OSN by mohlo ísť o štyri milióny dievčat a žien. Ženská obriezka - amputácia niektorých častí vonkajších pohlavných orgánov ženy, ktorá je často spojená s rituálom - bola pritom ešte donedávna v Iraku veľmi ojedinelým javom. Dochádzalo k nej len "v niekoľkých odľahlých oblastiach". 

 

Podľa správy, ktorú v pondelok zverejnil Detský fond OSN (UNICEF), na svete sa nútenej obriezke podrobilo viac ako 130 miliónov žien a tento osud v najbližších desiatich rokov podľa odhadov postihne ďalších 30 miliónov dievčat. UNICEF pritom konštatuje, že počet obriezok vo všeobecnosti klesá, ale pripomína, že v niektorých krajinách Afriky a Blízkeho východe ide o všeobecne rozšírený jav. Správa upozorňuje, že k ženským obriezkam dochádza aj v komunitách imigrantov v rozvinutých priemyselných štátoch.  

 

K ženskej obriezke sa nedávno vyjadrili aj najvplyvnejší moslimskí a koptskí hodnostári, ktorú túto prax jednoznačne odmietli ako škodlivú a protirečiacu učeniu svojich náboženstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies