Islamisti v Iraku sa dostali k jadrovému materiálu: Hrozí, že ho použijú na zbrane hromadného ničenia!

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 10:58 • 2 min
Islamisti v Iraku sa dostali k jadrovému materiálu: Hrozí, že ho použijú na zbrane hromadného ničenia!

VIEDEŇ - Islamistickí povstalci v Iraku sa podľa údajov irackej vlády dostali k jadrovému materiálu pochádzajúcemu z výskumu univerzity v Mósule na severe krajiny.

slovakia

left justify in out

Vláda vliste zaslanom Organizácii Spojených národov zároveň požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc pri "odstránení nebezpečenstva, že teroristi materiál použijú v Iraku alebo na inom mieste". Takmer 40 kilogramov zmesi uránu bolo uložených v sklade univerzity v Mósule, napísal veľvyslanec Iraku pri OSN Muhammad Alí al-Hakím generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi v liste s dátumom 8. júla. "Teroristické skupiny sa dostali k jadrovému materiálu na miestach, ktoré už nekontroluje vláda. Tento materiál sa môže použiť na výrobu zbraní hromadného ničenia," varoval.

 

Americké vládne kruhy však vravia, že ide o neobohatený urán, z ktorého nie je možné vyrobiť zbrane. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni takisto uviedla, že materiál, ktorý majú v rukách povstalci, je "nízkej kvality", a preto nepredstavuje vážnu bezpečnostnú hrozbu. Hovorca MAAE Gill Tudor vo štvrtok povedal, že agentúra je v kontakte s irackou vládou a snaží sa získať ďalšie informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies