Islamisti v Iraku po náletoch spojencov zmenili správanie

NETKY.SK • 5 November 2014, 10:26 • 2 min
Islamisti v Iraku po náletoch spojencov zmenili správanie

BEJRÚT - Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) pokračujú v Iraku vo fyzickej likvidácii novinárov a príslušníkov kmeňov, ktorí sa im na obsadených územiach stavajú na odpor.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia mesta Mósul na severe Iraku, ktoré padlo do rúk islamistov v júni, podľa agentúry DPA uviedli, že džihádisti popravili štyroch novinárov. Telá štyroch osôb, ktoré boli v skupine 12 novinárov unesených v októbri, vydali neskôr zdravotníckym zariadeniam v meste.

 

DPA uviedla, že islamisti v Mósule už popravili lekárov i právnikov, desiatky policajtov a dôstojníkov armády. Zverejnili aj videozáznamy zachytávajúce brutálne vraždy štyroch západných rukojemníkov - dvaja z nich boli tiež novinári.

 

IS vypracoval pre novinárov 11-bodový zoznam pravidiel, ktoré musia dodržiavať: medzi nimi je aj zloženie prísahy vernosti vodcovi IS a predloženie každého článku na odsúhlasenie.  

 

Medializovaná bola aj masová poprava príslušníkov z IS nelojálneho kmeňa al-Bú Nimr v západoirackej provincii Anbár, ako aj únos, zadržiavanie a týranie vyše 150 kurdských chlapcov z mesta Kobané. Správy o týchto prípadoch médiám poskytlo iracké ministerstvo pre ľudské práva a ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

 

Kurdské mesto Kobané sa stalo symbolom boja medzi IS a kurdskými obrancami mesta, ktorých náletmi na pozície IS podporuje spojenecká koalícia pod vedením USA, ako aj pozemné jednotky z irackého Kurdistanu, ktoré majú vo výzbroji i delá.

 

Podľa hodnotenia amerického Pentagónu majú tri mesiace náletov ničivý vplyv na islamistické oddiely v Iraku aj v Sýrii. "To však neznamená, že sme ich vymazali," upozornil hovorca Pentagónu John Kirby. 

 

Dodal, že zničením ropných rafinérií a zberných miest spojenci pripravili islamistov o príjmy vo výške miliónov dolárov. Spresnil, že počas náletov sa podarilo zasiahnuť aj veliace a kontrolné posty islamistov. 

 

Kirby upozornil, že islamisti "sa dnes správajú úplne inak než pred mesiacom alebo šiestimi týždňami" - nepresúvajú sa vo veľkých skupinách ani v konvojoch. Sú viac rozptýlení medzi ľuďmi a "nekomunikujú tak drzo ako predtým," zdôraznil.

 

Šéf bezpečnostných zložiek v autonómnej vláde irackého Kurdistanu Masrúr Barzání nedávno vyzval Európsku úniu, aby poskytla ťažké zbrane priamo kurdským oddielom péšmarga, ktoré označil za jedinú silu schopnú poraziť IS. 

 

V prejave pred Európskym parlamentom súčasne kritizoval irackú vládu za to, že trvá na kontrole zbraní a streliva, ktoré má byť použité kurdskými oddielmi proti IS, "keď iracká armáda samotná nebola schopná ich (islamistov) poraziť".

 

Barzání informoval, že oddiely péšmarga majú 40.000-60.000 príslušníkov. Podľa jeho odhadov má IS v Iraku asi 18.000 mužov a v Sýrii asi 20.000. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies