Islamisti uniesli z dobytého mesta Karjatajn stovky ľudí vrátane kresťanov

NETKY.SK • 7 August 2015, 12:06 • 2 min
Islamisti uniesli z dobytého mesta Karjatajn stovky ľudí vrátane kresťanov

BEJRÚT - Militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) uniesli v noci nadnes desiatky kresťanov zo strategicky významného mesta v stredosýrskej provincii Homs, ktorého sa zmocnili vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa do zajatia dostalo najmenej 230 civilistov z mesta Karjatajn, ktoré jednotky IS obsadili vo štvrtok po ťažkých bojoch so sýrskou armádou. Približne 170 z nich sú sunnitskí moslimovia a zvyšní asi 60 sú kresťania. Islamisti obe skupiny obvinili z kolaborácie s režimom.
      

Pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii žilo v Karjatajne asi 18.000 sunnitov a 2000 kresťanov - príslušníkov asýrskej a pravoslávnej sýrskej cirkvi.
      

Podľa kresťanov z tejto lokality, ktorí sa usadili v Damasku, zostalo v Karjatajne ešte pred útokom IS žiť len asi 300 kresťanov. Podľa SOHR si IS po dobytí mesta vopred vypracoval menný zoznam ľudí, ktorých chce v Karjatajne zadržať, ale stalo sa, že zajali aj celé rodiny, keď sa pokúšali o útek.
      

Do Karjatajnu sa pred bojmi uchýlilo aj mnoho kresťanov zo severnejšie ležiacej provincie Aleppo.
      

Asýrska federácie vo Švédsku, ktorej členovia majú príbuzných v Karjatajne, informovala, že islamisti zadržali asi sto rodín. Federácii sa nepodarilo nadviazať kontakt s nikým v Karjatajne a nemá tak správy o osude zadržaných.
      

Podľa zdrojov z miestnych kresťanských milícií islamisti zadržaných odviedli smerom k horskému masívu. Odvtedy je ich osud neznámy.
      

Koncom februára islamisti podnikli podobný útok ako v Karjatajne aj v provincii Hasaka, keď zaútočili na niekoľko prevažne kresťanmi obývaných dedín v údolí rieky Chábúr. Uniesli vtedy vyše 250 kresťanov, desiatky ďalších zavraždili. Domy a chrámy vyplienili a podpálili.
      

Karjatajn leží juhovýchodne od historického mesta Palmýra, ktorého sa militanti z IS zmocnili ešte v máji. Dobytie husto osídleného mesta im teraz umožňuje prepojiť už ovládnuté časti územia v okolí Palmýry s územím v sýrskej horskej oblasti Kalamún, ktorá hraničí s Libanonom.
      

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedlo, že Islamský štát sa zmocnil Karjatajnu po bojoch s vládnymi silami, ktorým predchádzal samovražedný útok troch extrémistov. Tí zasiahli ešte v stredu kontrolné stanovištia sýrskej armády umiestnené pri vstupe do mesta.
      

Islamský štát útočí na príslušníkov náboženských menšín i sunnitských moslimov, ktorí neprisahali vernosť jeho kalifátu vyhlásenému na časti územia Sýrie a Iraku. Kresťanov islamisti navyše považujú za neveriacich.
      

Kresťanská komunita v Sýrii, ale aj v Iraku, je preto častým terčom útokov a prenasledovania zo strany IS, pre ktorý sú kresťania akoby stelesnením Západu a jeho civilizácie. V obave o svoj život kresťania v oboch krajinách opúšťajú svoje domovy.
      

V Sýrii do roku 2011, keď tam vypukla občianska vojna, žilo až 1,1 milióna kresťanov, z nich viac ako 700.000 už z krajiny ušlo. V Iraku zostalo z viac 1,4 milióna kresťanov, ktorí tam žili do Spojenými štátmi vedeného vojenského zásahu v roku 2003, už iba okolo 400.000 a ich počet stále klesá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies