Islamisti sa vyhlásili za víťaza volieb, sekularisti uznali porážku

NETKY.SK • 25 Október 2011, 20:32 • 2 min
Islamisti sa vyhlásili za víťaza volieb, sekularisti uznali porážku

Islamisti sa vyhlásili za víťaza volieb, sekularisti uznali porážku

slovakia

left justify in out

img

Umiernená islamistická Strana obnovy (an-Nahda) sa včera v Tunisku vyhlásila za víťaza nedeľňajších prvých demokratických volieb v krajine. Podľa jej zdrojov z doposiaľ spočítaných hlasov získala vyše 30-percentnú podporu.
"Prvé potvrdené výsledky ukazujú, že an-Nahda získala celkovo a vo väčšine okresov prvé miesto," vyhlásila strana.
Sekulárna Pokroková demokratická strana (PDP) už uznala volebnú porážku a potvrdila, že v parlamente bude na strane opozície.
Islamisti deklarovali, že investori a medzinárodní ekonomickí partneri nemajú dôvod obávať sa ich nástupu k moci.
"Budeme sa všemožne usilovať o vytvorenie stabilného politického spojenectva v ústavodarnom zhromaždení," povedal predstaviteľ víťaznej strany.
Vo voľbách do ústavodarného zhromaždenia sa o hlasy voličov uchádzalo 77 politických strán a tisíce nezávislých kandidátov. Oficiálne výsledky zatiaľ stále neboli vyhlásené.
Prvé slobodné voľby v dejinách Tuniska vytvoria príklad pre ďalšie krajiny tzv. arabskej jari, kde tohtoročné povstania voči chudobe a útlaku zmenili politický režim.
Nové ústavodarné zhromaždenie bude pôsobiť rok s cieľom navrhnúť novú ústavu. Rozhodne aj o novom dočasnom prezidentovi a vláde, ktorí budú viesť krajinu do volieb v roku 2012 alebo 2013.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies