Islamisti prepadli armádny konvoj, zahynulo 14 vojakov

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 15:14 • 2 min
Islamisti prepadli armádny konvoj, zahynulo 14 vojakov

ALŽÍR - slamistickí povstalci na severe Alžírska v sobotu zaútočili na konvoj armádnych vozidiel, pričom zabili priamo na mieste 11 vojakov a ďalším trom spôsobili zranenia, ktorým neskôr podľahli.

slovakia

left justify in out

O udalosti v hornatom regióne Mintakat al-Kabáil (Kabylsko), ktorá súvisí s prezidentskými voľbami v Alžírsku, informovala v nedeľu tamojšia štátna tlačová agentúra. Vojaci sa neskoro večer vracali z volebných miestností, kde počas štvrtkového hlasovania dohliadali na bezpečnosť. Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa ich prepadla veľká skupina povstalcov, ktorí sa ukryli na oboch stranách cesty a na prechádzajúci armádny autobus strieľali z automatických zbraní. Strety medzi vojakmi a povstalcami sa v danej oblasti odohrávali aj v minulosti, najnovší útok je však najkrvavejším svojho druhu za posledné roky.

 

Alžírske vládne sily a islamisti proti sebe stáli v občianskej vojne v rokoch 1991 až 2002. Ozbrojené skupiny dodnes pôsobia v izolovaných oblastiach ako sú hory v Kabylsku ležiacom východne od hlavného mesta Alžír, kde žijú domorodí Berberi s problematickými vzťahmi s centrálnou vládou. V štvrtkových voľbách zvíťazil v súlade s očakávaniami úradujúci prezident Abd al-Azíz Bútaflíka, ktorý je pri moci od roku 1999.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona