Islamisti páchajú na jezídoch genocídu: Znásilňujú ženy a ničia im reprodukčné orgány

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 13:42 • 2 min
Islamisti páchajú na jezídoch genocídu: Znásilňujú ženy a ničia im reprodukčné orgány

ŽENEVA - Príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa dopúšťajú genocídy na tisícoch príslušníkov náboženskej menšiny jezídov, ktorých zavliekli z Iraku do Sýrie. Konštatovali to dnes v Ženeve vyšetrovatelia OSN.

slovakia

left justify in out

Komisia OSN pre vyšetrovanie v Sýrii spresnila, že islamistickí extrémisti zadržiavajú - prevažne v Sýrii - viac ako 3200 jezídskych žien a detí, ktoré sú ich sexuálnymi otrokmi. Predseda komisie Paulo Pinheiro dnes v Ženeve upozornil, že ku "genocíde došlo a stále trvá".

 

Podľa správy OSN bojovníci IS z Iraku a Sýrie masovo vyvražďovali jezídov, keď v auguste 2014 útočili na irackú provinciu Sindžár. V správe sa však zdôrazňuje, že hlavnými metódami používanými v prebiehajúcej genocíde jezídov sú sexuálne otroctvo, otrocká práca, mučenie a nútené konvertovanie na islam - nie zabíjanie.

 

Znásilňované boli aj deväťročné dievčatá či tehotné ženy, uvádza sa v správe OSN, ktorá je založená na rozhovoroch s preživšími, aktivistami, zdravotníkmi a na informáciách z iných zdrojov.

"Väčšina z tých, s ktorými sme sa rozprávali, hovorila o krutom každodennom znásilňovaní svojimi 'majiteľmi'," konštatovala komisia.

 

Okrem toho IS aktívne bráni plodeniu detí medzi jezídmi, a to oddeľovaním žien od mužov z tejto komunity alebo spôsobovaním zranení na reprodukčných orgánoch jezídok. Podľa vyšetrovateľov OSN by mala Bezpečnostná rada OSN zvážiť kroky, ktoré by viedli k zastaveniu týchto zločinov, a to aj využitím svojej právomoci zaviesť vojenské alebo hospodárske donucovacie opatrenia.

S obvinením, že IS pácha genocídu na menšinách v Sýrii a Iraku, prišli pred časom aj Spojené štáty a Európsky parlament.

 

Jezídi sú náboženská komunita obývajúca niekoľko krajín na Blízkom východe a južnom Kaukaze. Sú dosť uzavretí a ich viera – jezidizmus – je podľa viacerých analytikov veľmi špecifická: je založená nielen na prvkoch islamu a kresťanstva, ale najmä jarsanizmu, starokurdského náboženstva, ktoré historicky vychádza zo staroperzského učenia Zarathuštru – zoroastrizmu.

Radikálni, ale aj umiernení moslimovia vidia v jezídoch dodnes "vyznávačov diabla", pretože vraj nesprávne vykladajú určité prvky náboženstva. Aj toto je jeden z dôvodov prenasledovania jezídov, a to zo strany väčšinových šiitov, sunnitov, ale aj Kurdov. Hlavným dôvodom je boj o moc a pôdu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies