Islamisti odpálili dve autá, zahynulo najmenej 12 ľudí

NETKY.SK • 8 September 2014, 18:20 • 2 min
Islamisti odpálili dve autá, zahynulo najmenej 12 ľudí

MOGADIŠO - Somálska nábožensko-extrémistická skupina aš-Šabáb sa v pondelok prihlásila k dvom bombovým útokom, ktoré sa v krajine odohrali v uplynulých hodinách a ich terčmi boli africkí mierotvorcovia i somálske bezpečnostné sily.

slovakia

left justify in out

Jedno z vozidiel naložených výbušninou odpálil samovražedný útočník juhozápadne od hlavného mesta Mogadišo, pričom okrem konvoja mierotvorcov zasiahol aj autá s civilistami. Podľa guvernéra oblasti Shabeellaha Hoose, kde sa útok odohral, vyše 12 civilistov zahynulo, zatiaľ čo medzi viac ako dvoma desiatkami zranených sú dvaja vojaci. Militantná skupina tvrdí, že výbuch usmrtil aj štyroch Američanov a ďalšieho cudzinca pochádzajúceho z Južnej Ameriky, čo zatiaľ oficiálne nikto nepotvrdil. Druhé vozidlo aš-Šabáb odpálil na rovnakej ceste, kadiaľ práve prechádzal konvoj bezpečnostných síl. Podľa jedného z predstaviteľov pritom utrpeli zranenia najmenej dve osoby.

 

Pondelňajšie útoky aš-Šabábu napojeného na teroristickú sieť al-Kájda sú prvými svojho druhu, odkedy USA minulý utorok uskutočnili nálet namierený proti vodcovi skupiny známemu pod arabským menom Muchtár Alí az-Zubajr či somálskym Axmed Cabdi Godane. Spojené štáty v piatok potvrdili jeho zabitie, za čo extrémisti prisľúbili pomstu. Somálske sily podporované jednotkami Africkej únie začali ešte v auguste ofenzívu proti posledným baštám aš-Šabábu v južnej časti krajiny, kde tisíce militantov bojujú za vytvorenie islamského štátu. Zabitie Godaneho je považované za najvýznamnejší úspech v dlhoročnom boji proti skupine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies