Islamisti obnovili útoky na Kobani

NETKY.SK • 9 Október 2014, 07:28 • 2 min
Islamisti obnovili útoky na Kobani

ANKARA - Islamský štát obnovil v stredu v noci útoky na sýrske hraničné mesto Kobani po tom, či ich ofenzívu nakrátko prerušili nálety Američanmi vedenej koalície. Obrancovia kurdského mesta uviedli, že džihádisti sa po tvrdých bojoch opäť pretlačili do dvoch štvrtí. Spojené štáty zároveň varovali, že len samotné nálety Kobani nezachránia.

slovakia

left justify in out

V noci koalícia proti IŠ uskutočnila pri Kobani osem vzdušných útokov. Nepokoje Kurdov v susednom Turecku súvisiace s ohrozením mesta si medzičasom vyžiadali najmenej 21 obetí. Kurdi protestujú proti vláde v Ankare, že pre záchranu mesta nič nerobí. Dobytie Kobani džihádistami by im dalo prakticky plnú kontrolu nad sýrsko-tureckým pohraničím. 

 

Američanmi vedené nálety proti Islamskému štátu v Sýrii v stredu nakrátko vytlačili jeho bojovníkov na okraj Kobani. Uviedli to predstavitelia tamojších kurdských milícií, ktorí už tri týždne vedú proti islamistom intenzívne boje. Islamský štát pritom už v pondelok vyvesil na východnom okraji Kobani svoju čierno-bielu vlajku, odvtedy však spojenci na čele s USA zintenzívnili svoje nálety proti džihádistom. Z oblasti už pred Islamským štátom ušlo do neďalekého Turecka viac ako 150-tisíc Kurdov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies