Islamisti kontrolujú menej než 20 percent územia mesta Kobané

NETKY.SK • 18 November 2014, 13:02 • 2 min
Islamisti kontrolujú menej než 20 percent územia mesta Kobané

BEJRÚT - Kurdskí povstalci obsadili v obliehanom meste Kobané šesť budov používaných donedávna extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), pričom sa zmocnili aj množstva zbraní a munície.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré spresnilo, že v rukách povstalcov sa ocitli reaktívne granáty, granátomety, ručné strelné zbrane a munícia.

 

V ozbrojených zrážkach s kurdskými ozbrojencami prišlo o život asi 13 príslušníkov jednotiek IS vrátane dvoch skúsených strelcov, informovalo SOHR, ktoré vo svojich správach o situácii v Kobané vychádza z údajov poskytnutých ľuďmi na mieste.

 

Podľa agentúry Reuters sa zdá, že kurdskí obrancovia mesta Kobané zaznamenali v posledných dňoch viacero úspechov pri bojových operáciách. Minulý týždeň napríklad zablokovali cestu, ktorá jednotkám IS slúžila ako zásobovacia trasa, čo bolo ich prvé veľké víťazstvo po niekoľkých týždňoch bojov s islamistami. 

 

V telefonickom rozhovore pre Reuters túto domnienku potvrdil aj Idrís Nasan, jeden z predstaviteľov Kobané, ktorý uviedol, že "v posledných niekoľkých dňoch sme postúpili na východe a juhovýchode". Nasan odhaduje, že IS má momentálne pod kontrolou menej než 20 percent územia Kobané. V októbri pritom islamisti ovládali asi 40 percent mesta a darilo sa im získavať aj ďalšie pozície.

 

Mesto Kobané pred islamistami od začiatku ich ofenzívy bránia miestni dobrovoľníci, ktorým prišli na pomoc kurdské oddiely péšmarga z Iraku. Podporu zo vzduchu im poskytuje spojenecká koalícia pod vedením USA, ktorá v pondelok informovala, že od piatku podnikla deväť útokov na pozície IS v oblasti Kobané, pričom zničila ich sedem bojových postavení IS, jeho štyri poľné tábory a jednu jednotku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies