Islamisti hrozia ďalšími útokmi

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 12:28 • 2 min
Islamisti hrozia ďalšími útokmi

DUBAJ - Islamistická skupina pod vedením Alžírčana Muchtara Belmuchtara, ktorá sa prihlásila k dvom štvrtkovým samovražedným útokom v Nigeri, pohrozila, že v krajine uskutoční ďalšie útoky.

slovakia

left justify in out

"Podnikneme ďalšie operácie v Nigeri," píše sa vo vyhlásení skupiny pod názvom Batalión krvi, ktorá svoje hrozby adresovala najmä Francúzsku a ďalším krajinám, ktoré sa zúčastňujú na bojoch proti islamským povstalcom v Mali. Štáty podieľajúce sa na ofenzíve proti militantom v Mali skupina vyzvala, aby odtiaľ svoje jednotky stiahli.

Západoafrickým Nigerom vo štvrtok otriasli dva samovražedné bombové útoky, ktoré si podľa oficiálnych zdrojov dokopy vyžiadali najmenej 20 obetí. Výbuchy otriasli vojenskou základňou v meste Agadez na severe krajiny a o 30 minút neskôr aj uránovou baňou ležiacou približne 250 kilometrov severne od mesta, ktorej väčšinovým vlastníkom je francúzska spoločnosť Areva. Útoky boli podľa Bataliónu krvi odpoveďou na vyhlásenie nigerského prezidenta Mahamadua Issoufoua, že jeho vláde sa podarilo potlačiť džihád v oblasti. 

Muchtar Belmuchtar bol do minulého roka popredným veliteľom Al-Kájdy v islamskom Maghrebe, než si po očividnom rozkole s ostatnými lídrami založil vlastnú ozbrojenú skupinu. Batalión krvi je zodpovedná aj za januárový útok na plynárenský podnik v Alžírsku, pri ktorom zahynulo 38 rukojemníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies