Islamisti chcú odpútať pozornosť vládnej armády od Mósulu, útočia na západe

NETKY.SK • 24 Október 2016, 12:17 • 2 min
Islamisti chcú odpútať pozornosť vládnej armády od Mósulu, útočia na západe

BAGDAD - Spojenými štátmi vedená koalícia dnes pri svojich náletoch zničila päť vozidiel džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a zabila "veľký" počet jej príslušníkov. Operácia koaličných síl bola súčasťou úsilia pomôcť irackým jednotkám odraziť útok islamistov na mesto Rutba na západe Iraku.

slovakia

left justify in out

Hovorca koaličných jednotiek, americký plukovník John Dorrian, dnes podľa agentúry AP uviedol, že bojovníci IS sa infiltrovali do tohto mesta v rámci poslednej série pokusov o útoky, ktorých cieľom je odvrátiť pozornosť irackej armády a jej spojencov od bitky o Mósul. Iracké vládne sily tam pred týždňom spustili rozsiahlu útočnú operáciu proti Islamskému štátu, ktorý Mósul ovláda od leta 2014.


Dorrian spresnil, že iracké sily pokusy o útok zo strany islamistov v meste Rutba odrazili aj za pomoci spojencov a pokračujú v útokoch na pozície IS.


Iracký generál Jahjá Rasúl, ktorý je hovorcom spoločného vojenského vedenia, spresnil, že IS začal útok na Rutbu uplynulú nedeľu. Dodal, že vládne sily majú situáciu plne pod kontrolou, a spresnil, že ozbrojenci IS v samotnom meste nie sú.


Tlačová agentúra Amák, napojená na IS, zverejnila na internete videozáznam, o ktorom tvrdí, že zachytáva príslušníkov IS, ako v nedeľu severne od Rutby útočili na pozície irackej armády.


Mesto Rutba leží v západoirackej provincii Anbár a od Mósulu, ležiaceho na severe Iraku, je vzdialené stovky kilometrov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona