Isinbajevová a Šubenkov sa pre vylúčenie Rusov odvolali na federálny súd

NETKY.SK • 8 August 2016, 18:21 • 2 min
Isinbajevová a Šubenkov sa pre vylúčenie Rusov odvolali na federálny súd

MOSKVA - Odvolanie žŕdkarky Jeleny Isinbajevovej a prekážkara Sergeja Šubenkova proti rozhodnutiu Športového arbitrážneho súdu celoplošne vylúčiť ruských atlétov z účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro nemá veľkú šancu na úspech.

slovakia

left justify in out

Myslí si to šéf Všeruskej atletickej federácie Dmitrij Šľachtin. Hovorca Švajčiarskeho federálneho súdu v Lausanne Peter Josi potvrdil pre TASS, že dostali žiadosť o odvolanie od oboch špičkových ruských atlétov.


"Zdĺhavý postup pri vybavovaní žiadosti o odvolanie hrá proti Isinbajevovej a Šubenkovovi. Je veľmi nepravdepodobné, že rozhodnutie súdu sa uskutoční ešte pred začiatkom atletických súťaží na olympijských hrách v Riu," myslí si Šľachtin. Podobný názor vyslovil aj právnik Michail Prokopec. Ten si dokonca myslí, že posúdenie odvolania sa podľa protokolu nezačne skôr ako atletické zápolenia v Riu.


"Neviem sa vyjadriť, čo sa reálne môže stať, lebo som nevidel text pôvodného rozhodnutia CAS o zákaze pre Rusov. Myslím si, že nik ho nevidel. Šanca na kladné vybavenie žiadosti prichádza do úvahy len vtedy, ak federálny súd príde na to, že v pôvodnom rozhodnutí nastali nejaké prcedurálne chyby. Napríklad, že niekoho nevypočuli alebo zámerne nepovolali na výsluch. Je to však zdĺhavý proces a konečný verdikt môže byť skôr iba morálnym zadosťučinením," dodal Prokopec.


Svetová rekordérka a dvojnásobná olympijská šampiónka Isinbajevová použila už viacero prostriedkov na to, aby presvedčila príslušné medzinárodné orgány zmeniť pôvodné striktné rozhodnutie v neprospech ruských atlétov. Isinbajevová sa usilovala o udelenie výnimky z dištancu, ktorý IAAF uložila všetkým atlétom z Ruskej federácie po odhalení rozsiahlej schémy štátom podporovaného dopingu. "Zázrak sa však nestal," napísala na sociálnej sieti fanúšikom 34-ročná športovkyňa, ktorá v minulosti oznámila, že v prípade neúčasti na OH 2016 ukončí kariéru.

 

Isinbajevová už dávnejšie označila rozhodnutia IAAF a Športového arbitrážneho súdu (CAS) za politicky motivované. Zároveň avizovala, že verdikt CAS napadne na Európskom súde pre ľudské práva. "Nikomu sa nepodarí zlomiť Rusko. V minulosti to už skúšal kadekto, ale nikto neuspel. Čo nás nezabije, to nás posilní," vyhlásila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona