ISIL vyhlásila vznik islamského kalifátu

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 08:14 • 2 min
ISIL vyhlásila vznik islamského kalifátu

BEJRÚT - Sunnitskí povstalci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante vyhlásili v nedeľu vytvorenie islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku.

slovakia

left justify in out

Na čelo kalifátu pod názvom Islamský štát sa postaví líder ISIL abú Bakr al-Bagdádí, ktorý dostane hodnosť kalifa. Ako informovala televízna stanica al-Džazíra, al-Bagdádí akceptoval "túto poctu, a stal sa tak kalifom všetkých moslimov". "Islamský štát sa rozhodol vytvoriť islamský kalifát a vymenovať kalifa spoločného štátu moslimov," povedal hovorca ISIL abú Muhammad al-Adnání. Skupina ISIL vypustila zo svojho názvu Irak a Levanta a vo všetkých oficiálnych dokumentoch už bude vystupovať len ako Islamský štát.

 

Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu. Historicky je totiž chalífa politickým aj náboženským nasledovníkom proroka Mohameda. Posledný, osmanský kalifát bol zrušený v marci 1924 po rozpade Osmanskej ríše. 

 

Islamskí fundamentalisti pomaly postupujú smerom na Bagdad. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít, kde v súčasnosti prebiehajú prudké boje na opätovné získanie mesta. Povstalci obsadili už aj niekoľko hraničných postov medzi Irakom a Sýriou a Jordánskom a v Sýrii ovládajú rozsiahle územia na severovýchode pozdĺž rieky Eufrat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies