Isaac zoslabol nad pevninou na tropickú tlakovú níž

NETKY.SK • 31 August 2012, 06:44 • 2 min
Isaac zoslabol nad pevninou na tropickú tlakovú níž

Isaac zoslabol nad pevninou na tropickú tlakovú níž - Svet Tropická búrka Isaac dnes nad severnou časťou amerického štátu Louisiana zoslabla na tropickú tlakovú níž po tom, ako do regiónu priniesla množstvo zrážok a spôsobila záplavy. Maximálna stála rých

slovakia

left justify in out

imgTropická búrka Isaac dnes nad severnou časťou amerického štátu Louisiana zoslabla na tropickú tlakovú níž po tom, ako do regiónu priniesla množstvo zrážok a spôsobila záplavy.
      Maximálna stála rýchlosť vetra sprevádzajúca niekdajší hurikán sa znížila na 55 kilometrov za hodinu, informovalo americká Národné hurikánové centrum (NHC). Isaac by sa podľa poslednej predpovede mal obrátiť na sever, postupne strácať na sile a do soboty by po ňom mala ostať už len zvyšková oblasť nízkeho tlaku.
      Isaac zasiahol pevninu v utorok večer na juhozápade Louisiany ako hurikán najnižšej prvej kategórie. Prívalové dažde spôsobili na mnohých miestach záplavy a vo štvrtok dopoludnia bol ešte viac ako milión obyvateľov štátov Louisiana a Mississippi bez elektriny. Tisíce ľudí v postihnutých oblastiach evakuovali a niektorých museli zachraňovať zo striech budov.
      Isaac spôsobil len menšie škody v meste New Orleans, ktoré ochránili silnejšie bariéry vybudované po ničivom hurikáne Katrina spred siedmich rokov. V súvislosti s hurikánom dosiaľ potvrdili len jedno úmrtie.
      Obavy však vo štvrtok vyvolávala priehrada Tangipahoa v štáte Mississippi neďaleko hranice s Louisianou. Vzhľadom na hrozbu jej pretrhnutia nariadili úrady okamžitú evakuáciu 60.000 ľudí v oboch štátoch.
      Ak by sa priehrada, ležiaca asi 160 kilometrov severne od New Orleans, pretrhla, nízko položené oblasti - vrátane mestečka Kentwood v Louisiane, rodiska speváčky Britney Spearsovej - by mohli postihnúť rekordné povodne, uviedol guvernér Louisiany Bobby Jindal. 
      Hovorca Národnej gardy oznámil, že v súvislosti s Isaacom nasadili do služby približne 5800 príslušníkov a v najbližších dňoch by sa ich počet mohol zvýšiť na viac než 8000.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies