IS spáchal v Iraku genocídu na jezídoch a dopustil sa vojnových zločinov. Správa OSN opisuje brutalitu a utrpenie ich obetí

NETKY.SK • 11 Máj 2021, 15:14 • 2 min
IS spáchal v Iraku genocídu na jezídoch a dopustil sa vojnových zločinov. Správa OSN opisuje brutalitu a utrpenie ich obetí

NEW YORK - Vedúci tímu Organizácie Spojených národov (OSN) vyšetrujúceho zverstvá v Iraku Karim Khan informoval o získaní „jasných a presvedčivých dôkazov" o genocíde spáchanej Islamským štátom (IS).

slovakia

left justify in out

Genocídy na jezídskej menšine sa IS dopustila v roku 2014. Zároveň poznamenal, že Islamský štát úspešne vyvinul chemické zbrane a použil yperit.

V správe pre Bezpečnostnú radu OSN Khan uviedol, že skupina spáchala vojnové zločiny proti prevažne šiitským kadetom a personálu leteckej akadémie v Tikríte. Tieto osoby zajali, mučili a hromadne popravili v júni 2014.

 

OSN zhromaždilo dostatok dôkazov
Podľa Khana vyšetrovací tím v ostatných šiestich mesiacoch zhromaždil dostatok dôkazov z masových hrobov, spisov rôznych prípadov, dát stiahnutých z pevných diskov patriacich skupine či prehľadaním databáz, ktoré mu pomohli stanoviť jasné časové harmonogramy aktivít kľúčových členov Islamského štátu.

Khan za veľký medzník označil presvedčivé dôkazy o tom, že extrémisti spáchali genocídu voči jezídom ako náboženskej skupine s úmyslom ich úplne zničiť. Tisícky z nich hromadne popravili, zastrelili pri úteku alebo nechali umrieť od zimy, keď sa snažili ujsť.

 

Zo žien si spravili sexuálne otrokyne
„Tisíce ďalších osôb zotročili, pričom ženy a deti uniesli z ich rodín a vystavili ich najbrutálnejším násilnostiam vrátane sériového znásilňovania a iných foriem neúnosného sexuálneho násilia, ktoré trvali mnoho rokov a často viedli k smrti,“ povedal Khan.

 

Dodal, že brutalita na jezídoch pokračuje. Tisíce žien a detí sú odlúčené od svojich rodín alebo sú nezvestné. Niektoré sú stále v rukách únoscov z Islamského štátu alebo tých, ktorým ich predali.

V správe sa tiež uvádza, že militantná skupina používa vo veľkom chemické zbrane. Epicentrom jej programu vývoja chemických zbraní boli laboratóriá na univerzite v Mosule.

 

Ako uviedol Khan, skupina často čerpala z odborných znalostí vedcov a lekárov z Iraku i zo zahraničia. Viaceré toxické smrteľné zlúčeniny testovali na živých zajatcoch, čo viedlo k ich smrti.

 

Yperit pridáva do rakiet

Islamský štát zároveň vyvinul systém na výrobu yperitu, ktorý dokonca dáva ako prísadu do rakiet. Niekoľko desiatok takýchto rakiet vypálil v marci 2016 na turkménske šiitské mesto Táza Churmátú.

Správa v závere vyjadruje nádej, že irackí zákonodarcovia prijmú právny základ na trestné stíhanie členov Islamského štátu za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Otrokyne islamistov sú také zdeptané, že vytúženú slobodu vnímajú ako väzenie. Uverili dokonca tomu, že sú moslimky!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies