IS používa pri výrobe výbušnin bežne dostupné komponenty, niektoré pochádzajú z USA či Japonska

NETKY.SK • 25 Február 2016, 10:02 • 2 min
IS používa pri výrobe výbušnin bežne dostupné komponenty, niektoré pochádzajú z USA či Japonska

IRBÍL - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) používa pri výrobe výbušných systémov súčiastky bežne dostupné v obchodnej sieti.

slovakia

left justify in out

Niektoré z nich pochádzajú zo vzdialených krajín ako sú Spojené štáty alebo Japonsko. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v stredu zverejnila spoločnosť Conflict Armament Research (CAR) so sídlom v Londýne, zaoberajúca sa analýzami obchodu so zbraňami.


V štúdii CAR sa uvádza, že väčšina komponentov do výbušných systémov používaných IS, ako sú chemické látky a rozbušky, pochádza od spoločností sídliacich v Iraku alebo Turecku, pričom tieto firmy nemusia vedieť, že ich výrobky nakupujú džihádisti. Mnoho komponentov používaných pri výrobe bômb nájde uplatnenie aj v civilnom sektore, napríklad v ťažobnom priemysle, vďaka čomu sú ľahko dostupné.


Nálože uložené pri cestách sú už dlhé roky obľúbenou zbraňou džihádistov na Blízkom východe, pričom IS pri svojich teroristických útokoch hojne využíva obrnené vozidlá naložené výbušninami. Tie totiž odolávajú paľbe z ručných zbraní, preto je pravdepodobnejšie, že explodujú až v blízkosti stanoveného cieľa.


Odborníkom z CAR sa podarilo dopátrať k pôvodu viac ako 700 súčiastok výbušných systémov, ktoré získali z výrobní bômb a nevybuchnutých náloží IS. Všetky komponenty, ktoré sa CAR podarilo kompletne zdokumentovať, boli nadobudnuté legálne.


Najčastejšie používané výbušné látky sú vyrábané pomocou dusičnanu amónneho, ktorý je bežnou súčasťou umelých hnojív. Najobľúbenejším prostriedkom IS na diaľkové odpaľovanie náloží je podľa správy CAR mobilný telefón Nokia 105.


Väčšina súčastí náloží pochádza z Turecka a Iraku pravdepodobne pre ich zemepisnú blízkosť k samozvanému kalifátu Islamského štátu, avšak medzi 20 krajinami z ktorých komponenty na výrobu výbušných systémov IS pochádzajú, sú aj Spojené štáty, Brazília, Čína alebo Japonsko. Na zozname však figurujú aj výrobcovia z Rumunska, Ruska, Holandska, Švajčiarska, Rakúska a Českej republiky.


"Najprekvapujúcejším zistením našej správy je sebestačnosť IS z hľadiska nákupu zbraní a iných strategických artiklov v oblastiach, v ktorých operuje," uviedol riaditeľ CAR James Bevan. Dodal, že IS vie vynikajúco využívať produkty, ktoré sú v oblasti Blízkeho východu bežne dostupné.


Okrem bojových prostriedkov vlastnej výroby disponuje IS aj veľkým množstvom zbraní a zásob ukoristených z vojenských základní v Sýrii a Iraku, ktoré džihádisti dobyli. Nechýbajú medzi nimi guľomety, mínomety či obrnené viacúčelové kolesové vozidlá (Humvee) vyrobené v Spojených štátoch. Okrem toho IS pravdepodobne nakupuje zbrane a strelivo aj na čiernom trhu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona