IS je odhodlaný vyrobiť chemické zbrane, uviedli predstavitelia USA a Iraku

NETKY.SK • 19 November 2015, 18:55 • 2 min
IS je odhodlaný vyrobiť chemické zbrane, uviedli predstavitelia USA a Iraku

BAGDAD - Organizácia Islamský štát (IS) sa s mimoriadnym odhodlaním pokúša vyvinúť chemické zbrane a zriadila inštitúciu určenú na výskum a experimenty za pomoci vedcov z Iraku, Sýrie a iných častí regiónu. Pre tlačovú agentúru AP to uviedli nemenovaní predstavitelia irackej a americkej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Toto úsilie Islamského štátu vyvoláva na Západe obavy z hrozivého scenára, že IS podnikne krvavé útoky na veľké mestá, podobné tým parížskym z minulého piatka. Francúzsky premiér Manuel Valls dnes varoval, že islamskí extrémisti možno v určitom časovom bode použijú pri útoku chemické alebo biologické zbrane.

"Terorizmus zasiahol Francúzsko nie preto, čo robí v Iraku a Sýrii... ale preto, čím je," povedal Valls dolnej komore parlamentu. "Vieme, že je tu aj riziko chemických alebo biologických zbraní," dodal, hoci konkrétnu hrozbu nespomenul.

 

Ako povedali americkí predstavitelia, nie sú presvedčení, že IS skutočne dokáže vyvinúť sofistikované zbrane ako napríklad nervovoparalytický plyn, ktoré sú na teroristický útok na civilný cieľ najvhodnejšie. IS zatiaľ na bojiskách v Iraku a Sýrii použil yperit, známy aj ako horčicový plyn.

 

Irackí predstavitelia však vyjadrili obavy, že extrémisti už ovládajú obrovské územia v Iraku a Sýrii a majú teda slobodu vo výbere lokalít, ktoré sú vhodné na zriadenie laboratórií a výrobu tohto druhu zbraní - majú tiež širokú škálu expertov, civilných a vojenských, ktorí im pomáhajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona