Írsky súd rozhodol: Odpojili mozgovo mŕtvu tehotnú ženu od prístrojov!

NETKY.SK • 27 December 2014, 06:46 • 2 min
Írsky súd rozhodol:  Odpojili mozgovo mŕtvu tehotnú ženu od prístrojov!

LONDÝN - Írsky najvyšší súd dnes rozhodol, že prístroje na udržanie mozgovo mŕtvej ženy nažive môžu byť vypnuté, pretože jej nenarodené dieťa už nemá šancu prežiť.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie pravdepodobne rozhnevá aktivistov bojujúcich proti interrupciám, napísala tlačová agentúra Reuters. Hoci tento neobvyklý prípad sa pravdepodobne nestane precedensom, oživil diskusiu o zákaze interrupcií v prevažne katolíckej krajine. Tehotnú ženu, ktorú nemenovali z dôvodu ochrany súkromia, vyhlásili 3. decembra za klinicky mŕtvu, keď pri nešťastnom páde utrpela vážne poškodenie hlavy. Lekári vtedy odmietli prosby jej rodiny, aby ju odpojili od prístrojov, ktoré ju udržiavali nažive. Lekári mali totiž obavy, že by ich mohli zažalovať za zanedbanie starostlivosti alebo dokonca obviniť z vraždy, ak by nenapojili nenarodený plod na životne dôležité prístroje.

      

Najvyšší súd dnes rozhodol, že "prípad priniesol závažné verejné témy", ale 18-týždňový plod neprežije vzhľadom na zhoršujúci sa stav ženinho tela, čo znamená, že ďalšie použitie prístrojov na udržanie života je neúčinné a zbytočné. Podľa súdu nenarodené dieťa netrpí, ale utrpenie a neskôr smrť ho čakajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies