Írsky prezident pricestuje na prvú štátnu návštevu do Británie

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 17:22 • 2 min
Írsky prezident pricestuje na prvú štátnu návštevu do Británie

DUBLIN - Írsky prezident Michael D. Higgins v pondelok odletí do Británie na historickú štátnu návštevu, ktorá bude prvou svojho druhu od vzniku írskej republiky v roku 1948.

slovakia

left justify in out

Niekoľkodňový pobyt v Anglicku absolvuje tri roky po tom, ako Írsko poctila prvýkrát štátnou návštevou britská kráľovná Alžbeta II. Tá v utorok Higginsa formálne privíta na hrade vo Windsore západne od Londýna. Stretnutie potvrdí zmeny vo vzťahoch medzi krajinami, ktoré boli od írskej vojny o nezávislosť v rokoch 1919-1921 dlho na bode mrazu.

 

Diplomatické kanály medzi Dublinom a Buckinghamským palácom otvorila v roku 1995 vtedajšia írska prezidentka Mary Robinsonová, ktorá sa rovnako ako jej nástupkyňa Mary McAleeseová s Alžbetou opakovane stretla. K zblíženiu medzitým prispelo i ukončenie násilnej kampane za odtrhnutie Severného Írska od Británie a dohoda medzi Londýnom a Írmi z roku 1998. Medzi hosťami utorňajšieho štátneho banketu vo Windsore budú aj írsky premiér Enda Kenny, jeho britský náprotivok David Cameron či severoírsky politický líder Martin McGuinness pôsobiaci kedysi v Írskej republikánskej armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona