Írsku časť pomoci pre Grécko zaplatia ostané krajiny eurozóny

NETKY.SK • 28 December 2010, 12:55 • 2 min
Írsku časť pomoci pre Grécko zaplatia ostané krajiny eurozóny

Írsku časť pomoci pre Grécko zaplatia ostané krajiny eurozóny

slovakia

left justify in out

Írsku časť pomoci pre Grécko prevezmú ostatné krajiny eurozóny.
      Štrnásť zostávajúcich "zdravých" členov eurozóny musí okrem záruk za dlhopisy, z ktorých sa bude financovať pomoc Írsku, prevziať aj záväzky Dublinu v súvislosti so záchranným úverom pre Atény. V pondelok (27.12.) to potvrdila Európska komisia (EK). Výška záruk je vypočítaná na základe podielu jednotlivých krajín na kapitále Európskej centrálnej banky (ECB).
      Sedemnástym členským štátom eurozóny sa 1. januára 2011 stane Estónsko. Pokiaľ ide o jeho príspevok k pomoci Grécku, pobaltská krajina by o tom mala rozhodnúť v januári, uviedla EK. Komisia v tejto súvislosti pripomenula Slovensko a uviedla, že každá krajina sa musí rozhodnúť sama. Národná rada SR v auguste neschválila poskytnutie pôžičky Grécku.
      Komisia vzhľadom na situáciu Portugalska zdôraznila, že krajina doteraz nepožiadala o pomoc. EK v súčasnosti považuje záchranu Portugalska za čisto hypotetickú otázku.
      Mnoho ekonómov však tvrdí, že o pomoc bude musieť požiadať aj Lisabon. Prednedávnom sa v tomto zmysle vyjadril napríklad hlavný ekonóm Deutsche Bank Thomas Mayer. Okrem toho sa špekuluje aj o záchrane Španielska. Trh navyše pochybuje, že Európska únia má v eurovale dostatok prostriedkov na pomoc Madridu. Takzvaný euroval je dočasný záchranný mechanizmus pre krajiny eurozóny, ktoré sa ocitnú v problémoch. Od polovice roka 2013 by ho mal nahradiť stály stabilizačný mechanizmus.
      Takže ak by o pomoc požiadalo aj Portugalsko a Španielsko, ich záchrana plus pomoc pre Írsko a Grécko by spočívala na pleciach zvyšných 13 "zdravých" krajín eurozóny.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies