Írsko zatvorí svoje veľvyslanectvo vo Vatikáne

NETKY.SK • 4 November 2011, 23:18 • 2 min
Írsko zatvorí svoje veľvyslanectvo vo Vatikáne

Írsko zatvorí svoje veľvyslanectvo vo Vatikáne

slovakia

left justify in out

img

Írska republika dnes oznámila, že zruší svoje veľvyslanectvo vo Vatikáne a v ďalších dvoch krajinách. Dublin odmietol, že by za tým mohli byť zhoršujúce sa vzťahy so Svätou stolicou po odhalení sexuálnych škandálov duchovných v Írsku.
Minister zahraničných vecí Eamon Gilmore pri tejto príležitosti uviedol, že Írsko z dôvodu šetrenia finančných výdavkov na diplomatickú službu okrem zastupiteľstva vo Vatikáne zatvorí i svoje zastúpenie v Iráne a Východnom Timore.
Írsko, podobne ako mnoho iných európskych krajín s prevažne katolíckym obyvateľstvom, doteraz udržiaval dve diplomatické misie v Ríme; jednu pre Taliansko a druhú pre Vatikán.
Gilmore uviedol, že zamestnanci írskeho veľvyslanectva v Taliansku sa presťahujú do vily, ktorú v súčasnosti využíva veľvyslanectvo vo Vatikáne. Doterajšiu vatikánsku agendu prevezme niektoré z iných európskych veľvyslanectiev Írska.
Írska vláda v júli obvinila Vatikán z toho, že sa snažil zahladiť prípady zneužívania detí katolíckym duchovenstvom v Írsku, pripomenula agentúra AP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies