Írsko sa pripája k európskym krajinám, ktoré pozastavujú použitie vakcíny od AstraZenecy

NETKY.SK • 14 Marec 2021, 14:58 • 2 min
Írsko sa pripája k európskym krajinám, ktoré pozastavujú použitie vakcíny od AstraZenecy

DUBLIN - Minister zdravotníctva Stephen Donnelly uviedol, že sa tak rozhodli na základe skoršieho odporúčania Národného poradného výboru pre imunizáciu (NIAC). Na svojej webstránke o tom informuje írsky vysielateľ RTÉ.

slovakia

left justify in out

Informácia prišla zo severu Európy 

NIAC odporučil pozastaviť používanie tzv. oxfordskej vakcíny po tom, čo Nórska lieková agentúra informovala o vážnych prípadoch krvných zrazenín u dospelých ľudí po očkovaní danou látkou. Viaceré európske krajiny tak už spravili počas tohto týždňa.

 

Rakúšania prestali očkovať šaržou od Astrazeneca, v čom je problém?

 

Po Rakúsku pozastavujú používanie vakcín AstraZeneca aj ďalšie krajiny. Čo sa stalo?

 

Preventívne dôvody 

Popredný írsky zdravotnícky predstaviteľ Ronan Glynn už skôr počas nedele vysvetlil, že informácie z Nórska dostali v sobotu v noci. Hoci podľa neho zatiaľ neexistujú dôkazy o súvislosti s vakcínou a danými prípadmi, k rozhodnutiu dospeli z preventívnych dôvodov.

 

img


V Írsku dosiaľ podali viac ako 110-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca. To predstavuje zhruba 20% všetkých podaných dávok vakcín v krajine.

Očkovanie spomenutou vakcínou, prípadne konkrétnymi šaržami, pozastavilo počas týždňa niekoľko krajín vrátane Dánska a Nórska. 

img

 

Podobne reagovala britská spoločnosť aj v článku, ktorí sme vydali vo včerajších hodinách. Navyše sa za ňu postavili aj Európska lieková agentúra (EMA) aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). 

 

Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona