Írsko sa ospravedlnilo ženám za utrpenie v Magdalénskych práčovniach

NETKY.SK • 20 Február 2013, 08:03 • 2 min
Írsko sa ospravedlnilo ženám za utrpenie v Magdalénskych práčovniach

Írsko sa ospravedlnilo ženám za utrpenie v Magdalénskych práčovniach - Politika Írsky premiér Enda Kenny sa dnes ospravedlnil tisíckam žien, ktoré v minulom storočí museli bez nároku na odmenu pracovať v tzv. Magdalénskych práčovniach, prevádzkovaných kat

slovakia

left justify in out

img

Írsky premiér Enda Kenny sa dnes ospravedlnil tisíckam žien, ktoré v minulom storočí museli bez nároku na odmenu pracovať v tzv. Magdalénskych práčovniach, prevádzkovaných katolíckou cirkvou.

Bývalé chovankyne cirkevných práčovní, kam umiestňovali prevažne mladé dievčatá a ženy považované alebo označované za odpadlíčky od viery, sa roky usilovali, aby sa vláda ospravedlnila a vyplatila im odškodné.

Približne tisícka z odhadovaného počtu najmenej 10.000 žien, ktoré prešli cirkevnými zariadeniami pomenovanými po Márii Magdaléne, sa dočkala ospravedlnenia po 16 rokoch od zatvorenia poslednej práčovne v meste Waterford v roku 1996.

K odsúdeniu inštitúcie Magdalénskych práčovní, existujúcich od roku 1922, prispela najmä podrobná, tisícstranová vyšetrovacia správa, ktorú poslancom írskeho parlamentu pred dvoma týždňami predložil bývalý senátor Martin McAleese.

Ospravedlneniu, ktoré premiér Kenny predniesol v parlamente, sa z balkóna pre verejnosť prizeralo približne 20 bývalých chovankýň.

Predseda vlády konštatoval, že v Írsku by nikdy nemohli pôsobiť podobné inštitúcie ako Magdalénske práčovne, kedy bola spoločnosť vedená princípmi sociálnej spravodlivosti a solidarity.

"Ako predseda vlády v mene štátu, vlády a našich občanov hlboko ľutujem a ospravedlňujem sa bezvýhradne všetkým ženám za bolesť, ktorá im bola spôsobená, a za všetky rany, ktoré utrpeli počas pobytu v Magdalénskych práčovniach," uviedol Kenny podľa novín Irish Independent.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies