Írsko privítalo únijný návrh dohody o brexite: Je ochotné s Britániou rokovať

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 06:57 • 2 min
Írsko privítalo únijný návrh dohody o brexite: Je ochotné s Britániou rokovať

LONDÝN - Írsko privítalo v stredu prvý návrh dohody o tzv. brexite, ktorý v stredu zverejnila Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Zároveň vyjadrilo pripravenosť rokovať s Britániou aj o iných možnostiach, ktoré by zaistili zachovanie "mäkkého" režimu na hraniciach so Severným Írskom.

 

Podľa írskej vlády prvý návrh Európskej únie (EÚ) obsahuje nevyhnutné právne ustanovenia, ktoré by po brexite zabránili obnoveniu "tvrdej" hranice medzi britským Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá naďalej zostane členským štátom EÚ.

 

Text EK obsahuje návrhy, ktoré by znamenali faktické zotrvanie Severného Írska na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii s EÚ, aby sa zaistilo, že jeho hranica s Írskom sa nevráti k tvrdej podobe zahŕňajúcej aj kontroly a fyzickú infraštruktúru.

 

Takýto "záložný" plán by podľa komisie vstúpil do platnosti len v prípade, ak by sa nenašlo iné riešenie otázky zmienenej hranice.

 

Britská premiérka Theresa Mayová reagovala, že by to narušilo jednotný trh jej krajiny, keďže by tak vznikla určitá forma hranice medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

 

V piatok by Mayová mala predniesť prejav venovaný tomu, ako si britská vláda predstavuje budúce vzťahy s EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies