Írsko prijalo potrebné opatrenia pred blížiacim sa príchodom hurikánu Ophelia

NETKY.SK • 16 Október 2017, 11:13 • 2 min
Írsko prijalo potrebné opatrenia pred blížiacim sa príchodom hurikánu Ophelia

DUBLIN - V Írsku zavreli všetky školy a zrušili vyučovanie v súvislosti s hurikánom Ophelia, ktorý by mal podľa predpovedí dnes popoludní zasiahnuť západné pobrežie ostrova.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom britská stanica BBC. Bez dodávok elektrického prúdu ocitli tisíce írskych domácností. Až do 14.00 h miestneho času je prerušená všetka autobusová doprava. Letisko v Dubline dnes zrušilo 125 príletov a odletov a cestujúcim odporučilo, aby si overili, či sa ich let dnes uskutoční.

 

Varovanie pred blížiacim sa hurikánom vydali aj úrady v Severnom Írsku, kde by podľa predpovedí mal vietor dosiahnuť rýchlosť 105 km/h, ale na juhovýchode až 129 km/h. Podobne ako v Írskej republike, aj v Severnom Írsku je dnes zrušené vyučovanie na všetkých typoch škôl, zastavená aj autobusová a vlaková doprava. Letisko v Belfaste potvrdilo zrušenie viacerých letov.

 

Už počas víkendu úrady v Írsku vyhlásili na časti územia ostrova najvyšší - červený - stupeň ohrozenia. Ide o grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde dnes očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti. Na zvyšku územia platí nižší, oranžový, stupeň ohrozenia.

 

Hovorca írskej meteorologickej služby uviedol, že tohtoročná hurikánová sezóna je pre Írsko i Britániu výnimočná, keďže ich zasiahli pozostatky hurikánov Maria a José. Kým tieto hurikány sa k Britským ostrovom - ako zvyčajne - presúvali smerom z Ameriky a Karibiku, Ophelia prichádza z juhozápadu, od Azorských ostrovov. Hovorca pripomenul, že práve z tohto smeru na Írsko v roku 1961 udrel aj hurikán Debbie. Jeho vyčíňanie si vtedy v Írsku vyžiadalo životy 16 a v Severnom Írsku dvoch ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Írsko v pohotovosti: Pripravuje sa na nápor hurikánu Ophelia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies