Írsko: Premiér sľubuje prijatie rozpočtu, až po ňom vyhlási predčasné voľby

NETKY.SK • 23 November 2010, 08:12 • 2 min
Írsko: Premiér sľubuje prijatie rozpočtu, až po ňom vyhlási predčasné voľby

Írsko: Premiér sľubuje prijatie rozpočtu, až po ňom vyhlási predčasné voľby

slovakia

left justify in out

img

Írsky premiér Brian Cowen dnes odmietol výzvy na svoju rezignáciu a oznámil, že ostane pri moci, aby sa v decembri prijal úsporný rozpočet potrebný pre záchranný úver EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF). Až následne v budúcom roku mieni vypísať predčasné voľby.
      Cowen sa dostal pod akútny tlak po tom, ako koaličná Strana zelených vyzvala na konanie januárových predčasných volieb. Opozičné strany žiadajú okamžité rozpustenie parlamentu a vypísania volieb.
      EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) v nedeľu súhlasili s finančnou pomocou Írsku, ktoré zápasí s bankovou a rozpočtovou krízou.
      Premiér a šéf strany Fianna Fáil označil za dôležité, aby "parlament a vláda pokračovali v plnení svojich záväzkov na predloženie riešení súčasnej ekonomickej pozície".
      Vláda podľa neho tento týždeň zverejní svoj štvorročný plán, v decembri predloží rozpočet zákonodarnému zboru a bude pokračovať v rokovaní s EÚ a MMF.
      Rokovania o podmienkach EÚ a MMF na poskytnutie záchranného balíčka Írsku stále prebiehajú v Dubline, kde na uliciach dnes protestovali nespokojní občania.
      Strana zelených má v parlamente šesť poslancov, pričom s nimi má vláda tesnú väčšinu troch kresiel.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies