Írsko prejde v januári veľkou zmenou: Parlament schválil interrupcie

NETKY.SK • 14 December 2018, 07:37 • 2 min
Írsko prejde v januári veľkou zmenou: Parlament schválil interrupcie

DUBLIN - Írsky parlament v Dubline schválil vo štvrtok večer návrh zákona, ktorý po historickom tohtoročnom referende prvýkrát umožňuje umelé prerušenie tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Írsky premiér Leo Varadkar označil schválenie legislatívy zákonodarcami za "historickú chvíľu". Nová legislatíva povoľuje interrupciu do 12. týždňa tehotenstva - alebo vtedy, ak je ohrozený život gravidnej ženy alebo jej hrozí vážne poškodenie zdravia. Takisto je interrupcia možná v prípade abnormálnosti plodu, čo by mohlo viesť k smrti plodu pred narodením alebo do 28 dní po narodení.

 

"Toto je pre írske ženy historická chvíľa. Vďaka všetkým, ktorí to podporili," uviedol Varadkar, ktorý presadzoval májové referendum - v ňom 66 percent voličov hlasovalo v prospech zrušenia ústavného zákazu interrupcií.

 

img

Leo Varadkar

Zdroj: SITA

 

Od roku 1980 bolo približne 170.000 Írok nútených vycestovať do susednej Británie na umelé prerušenie tehotenstva. Írsko je prevažne katolícka krajina, ale vplyv cirkvi v posledných rokoch slabne. Táto zmena znamená, že Malta je teraz jedinou krajinou Európskej únie, kde platí úplný zákaz interrupcií.

 

Írsky zdravotný systém bude môcť urobiť prvé interrupcie v januári. Jediným zostávajúcim krokom v legislatívnom procese je formálny podpis prezidenta Michaela D. Higginsa, potom sa zo schváleného návrhu stane zákon.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies